Trans-Afrikaanse wegennetwerk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Kaart van het Trans-Afrikaanse wegennetwerk

Het Trans-Afrikaanse wegennetwerk (Engels: Trans-African Highway network) is een samenhangend netwerk van wegen door het gehele Afrikaanse continent. Het is vergelijkbaar met het E-routenetwerk in Europa en het Asian Highway Project in Azië. De routes worden in stand gehouden door samenwerking tussen de Economische commissie voor Afrika van de Verenigde Naties, de Afrikaanse Ontwikkelingsbank, de Afrikaanse Unie en de landen waardoor de wegen lopen. Het netwerk heeft een lengte van 56.683 kilometer.

Door oorlogen, moeilijk terrein en financiële problemen zijn er vele onverharde en zelfs ontbrekende delen in het netwerk. Het is dus vaak lastig om de gehele routes te berijden.

De trans-Afrikaanse wegen lopen door bijna alle landen in Afrika. Alleen Zuid-Soedan, Eritrea, Somalië, Equatoriaal Guinea, Malawi, Lesotho en Swaziland zijn niet aangesloten op het netwerk. Ten tijde van de apartheid werd Zuid-Afrika ook niet toegelaten, maar tegenwoordig wordt wel geaccepteerd dat er Trans-Afrikaanse wegen door het land lopen. Daardoor lopen de Trans-Afrikaanse weg 3 en 4 tegenwoordig tot Kaapstad.

Lijst[bewerken]

De volgende negen wegen behoren tot het netwerk:

Pictogram Nummer Beginpunt Eindpunt Naam Lengte
Schild TAH1.svg 1 Caïro Dakar - 8.636 km
Schild TAH2.svg 2 Algiers Lagos Trans-Sahara Highway 4.504 km
Schild TAH3.svg 3 Tripoli Kaapstad - 10.808 km
Schild TAH4.svg 4 Caïro Kaapstad - 10.228 km
Schild TAH5.svg 5 Dakar Ndjamena Trans-Sahel Highway 4.496 km
Schild TAH6.svg 6 Ndjamena Djibouti - 4.219 km
Schild TAH7.svg 7 Dakar Lagos Trans-West African Coastal Road 4.010 km
Schild TAH8.svg 8 Lagos Mombassa - 6.259 km
Schild TAH9.svg 9 Beira Lobito - 3.523 km