Trans-Afrikaanse wegennetwerk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kaart van het Trans-Afrikaanse wegennetwerk

Het Trans-Afrikaanse wegennetwerk (Engels: Trans-African Highway network) is een samenhangend netwerk van wegen door het gehele Afrikaanse continent. Het is vergelijkbaar met het E-routenetwerk in Europa en het Asian Highway Project in Azië. De routes worden in stand gehouden door samenwerking tussen de Economische commissie voor Afrika van de Verenigde Naties, de Afrikaanse Ontwikkelingsbank, de Afrikaanse Unie en de landen waardoor de wegen lopen. Het netwerk heeft een lengte van 56.683 kilometer.

Door oorlogen, moeilijk terrein en financiële problemen zijn er vele onverharde en zelfs ontbrekende delen in het netwerk. Het is dus vaak lastig om de gehele routes te berijden.

De trans-Afrikaanse wegen lopen door bijna alle landen in Afrika. Alleen Zuid-Soedan, Rwanda, Burundi, Eritrea, Somalië, Equatoriaal Guinea, Malawi, Lesotho en Swaziland zijn niet aangesloten op het netwerk. Ten tijde van de apartheid werd Zuid-Afrika ook niet toegelaten, maar tegenwoordig wordt wel geaccepteerd dat er Trans-Afrikaanse wegen door het land lopen. Daardoor lopen zowel de Trans-Afrikaanse weg 3 als de Trans-Afrikaanse weg 4 tegenwoordig tot Kaapstad.

Lijst[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende negen wegen behoren tot het netwerk:

Pictogram Nummer Beginpunt Eindpunt Naam Lengte
1 Caïro Dakar - 8.636 km
2 Algiers Lagos Trans-Sahara Highway 4.504 km
3 Tripoli Kaapstad - 10.808 km
4 Caïro Kaapstad - 10.228 km
5 Dakar Ndjamena Trans-Sahel Highway 4.496 km
6 Ndjamena Djibouti - 4.219 km
7 Dakar Lagos Trans-West African Coastal Road 4.010 km
8 Lagos Mombassa - 6.259 km
9 Beira Lobito - 3.523 km