Transparency International

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Het secretariaat van Transparency International, Alt-Moabit 96, Berlijn, (5de verdieping)

Transparency International (TI) is een internationale non-gouvernementele organisatie (NGO) voor de bestrijding van corruptie.

Transparency International bestaat uit meer dan 100 nationale afdelingen over de hele wereld met een internationaal secretariaat en is de leidende organisatie in de strijd tegen corruptie. De wereldwijde beweging wil een wereld die vrij is van corruptie. TI werd in 1993 opgericht en één van de oprichters van TI is Peter Eigen. Transparency International geeft een stem aan slachtoffers en getuigen van corruptie. TI werkt samen met overheden, bedrijven en burgers om misbruik van macht, omkoping en geheime deals te stoppen.

De missie van Transparency International is om corruptie te stoppen en transparantie, verantwoording en integriteit te bevorderen op alle niveaus en in alle sectoren van de samenleving. TI's kernwaarden zijn: transparantie, verantwoording, integriteit, solidariteit, moed, rechtvaardigheid en democratie.

Het internationale secretariaat van Transparency International is gevestigd in Berlijn. De Nederlandse afdeling Transparency International Nederland is gevestigd in Amsterdam. De Belgische afdeling is gevestigd in Brussel.

Resultaten[bewerken]

TI brengt corruptie in kaart door onderzoek te doen en data te verzamelen. Met deze data wordt een index berekend die aan een land of regio wordt toegekend om druk op de overheid uit te oefenen. De meest bekende index is de corruption perceptions index. Maar daarnaast bestaat ook de Global Corruption Barometer en de Bribe Payers Index.

Corruption Perceptions Index[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie ook Corruptie-index

TI verwerpt elk idee van 'noordelijke superioriteit' aangaande corruptie en is bereid corruptie wereldwijd aan het licht te brengen. Dit doet TI sinds 1995 door middel van een jaarlijkse Corruption Perceptions Index (CPI) uit te geven. De index, die met behulp van experts inmiddels bijna 200 landen en territoria rangschikt op het waargenomen niveau van corruptie in de publieke sector, gebruikt een schaal van 0 tot 100, waarbij 0 zeer corrupt is en 100 staat voor corruptievrij.

Corruption Perceptions Index 2017 met score:[1]

 1. Nieuw-Zeeland - 89
 2. Denemarken - 88
 3. Finland - 85
 4. Noorwegen - 85
 5. Zwitserland - 85
 6. Singapore - 84
 7. Zweden - 84
 8. Canada - 82
 9. Luxemburg - 82
 10. Nederland - 82
 11. Verenigd Koninkrijk - 82
 12. Duitsland - 81
 13. Australië - 77
 14. Hong Kong - 77
 15. IJsland - 77
 16. Oostenrijk - 75
 17. België - 75
 18. Verenigde Staten - 75
 19. Ierland - 74
 20. Japan - 73

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]