Transparency International

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het secretariaat van Transparency International, Alt-Moabit 96, Berlijn, (5de verdieping)

Transparency International is een internationale organisatie die corruptie in kaart brengt, hierbij ook politieke corruptie.

Transparency International bestaat meer dan 100 nationale afdelingen met één internationaal secretariaat. Dit was oorspronkelijk opgericht als een non-profitorganisatie door Peter Eigen. Dezer dagen is TI uitgegroeid tot een internationale niet-gouvernementele organisatie die beweert te evolueren tot een volledige democratische organisatiestructuur.

De organisatie beschrijft zichzelf als volgt:

Transparency International is the leading global non-governmental organisation devoted to combating corruption. Its mission is to create change towards a world free of corruption.

Het internationale hoofdkwartier is gevestigd in Berlijn. De Nederlandse afdeling is gevestigd in Amsterdam. De Belgische afdeling is gevestigd in Brussel.

Resultaten[bewerken]

Het brengt corruptie in beeld door gegevens te verzamelen. Met deze gegevens wordt een index berekend die dan aan een land, regio worden toegekend om druk op de overheid uit te oefenen.

De meest algemene index is de corruption perceptions index. Maar daarnaast bestaat ook de Global Corruption Barometer en de Bribe Payers Index.

Corruption Perceptions Index[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie ook Corruptie-index

TI verwerpt elk idee van 'noordelijke superioriteit' aangaande corruptie en is bereid corruptie wereldwijd aan het licht te brengen. Dit doet men sedert 1995 door middel van een jaarlijkse Corruption Perceptions Index (CPI) uit te geven en een jaarlijks Global Corruption Report te publiceren.

De betrouwbaarheid van deze index wordt in twijfel getrokken door de oppositie omdat de verkregen gegevens komen uit enquêtes gesteld aan individuen met hun eigen subjectieve gedachtegoed. Niet elke vorm van corruptie wordt gelijkgesteld aan de andere in een ander land. In het ene land is het legaal om steekpenningen te geven voor bepaalde zaken en in een ander land kan het mogelijk zijn dat ditzelfde wordt beschouwd als een strafbaar feit, nl; omkoping.

TI geeft toe dat het daadwerkelijk vergelijkbare methodes gebruikt en dat haar doel eruit bestaat om een eenduidige kijk op corruptie te verkrijgen en een verenigd front tot stand te brengen met als doel onomkoopbaarheid in burgerlijke processen te betrachten.

Corruption Perceptions Index 2014 met score:[1]

 1. Denemarken - 9,2
 2. Nieuw-Zeeland - 9,1
 3. Finland - 8,9
 4. Zweden - 8,7
 5. Noorwegen - 8,6
 6. Zwitserland - 8,6
 7. Singapore - 8,4
 8. Nederland - 8,3
 9. Luxemburg - 8,2
 10. Canada - 8,1
 11. Australië - 8,0
 12. Duitsland - 7,9
 13. IJsland - 7,9
 14. Verenigd Koninkrijk - 7,8
 15. België - 7,6
 16. Japan - 7,6
 17. Barbados - 7,4
 18. Hongkong - 7,4
 19. Ierland - 7,4
 20. Verenigde Staten - 7,4

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]