Treinongeval bij Pécrot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Treinongeval Pécrot)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Treinongeval bij Pécrot
Spoorwegongeval
Overzicht
Datum 27 maart 2001
Type ramp Frontale botsing
Locatie Pécrot, België
Aantal treinen 2
Doden 8
Gewonden 12
Betrokken trein(en)
Trein L 6458
Route Leuven - Louvain-la-Neuve-Université
Trein Lege trein
Richting Sint-Joris-Weert
Passagiers 0
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

Het treinongeval bij Pécrot was een spoorwegongeval op spoorlijn 139 (Leuven - Ottignies) bij de plaats Pécrot op 27 maart 2001, waarbij twee passagierstreinen op elkaar botsten, doordat één trein kilometers lang over het verkeerde spoor reed. Bij het ongeluk kwamen acht mensen om en raakten twaalf personen gewond.

Omstandigheden[bewerken | brontekst bewerken]

De treinbestuurder negeerde bij vertrek uit Waver een rood sein, waardoor hij een wissel passeerde die nog in een stand stond die de trein op het verkeerde spoor deed belanden.

Doordat men geen contact met de treinbestuurder kon krijgen (op de spoorlijn Leuven-Waver-Ottignies was geen radiokanaal en de bestuurder had geen mobiele telefoon) en het verkeerd reageren van de verantwoordelijke seingevers (een seingever in Wallonië die geen Nederlands sprak, werd niet begrepen door een seingever in Leuven die geen Frans sprak[1]), kon de trein niet op tijd tot stilstand gebracht worden. Bij de ramp vielen acht doden waaronder beide treinbestuurders en zes passagiers. Daarnaast vielen er nog twaalf zwaargewonden.

Betrokken treinen[bewerken | brontekst bewerken]

De plaats van het ongeval en de tweetalige herdenkingsaanschriften.

Bij het ongeluk waren twee treinen betrokken:

Gevolgen[bewerken | brontekst bewerken]

De NMBS werd veroordeeld tot het betalen van ongeveer 100.000 euro. Als gevolg van dit ongeluk kregen alle machinisten nadien een dienst-GSM.