Tropische lucht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Tropische lucht (TL) is een luchtsoort waarvan het brongebied in de subtropen ligt. De benaming zou daarom beter subtropische lucht zijn, maar de huidige naam is ondertussen dusdanig bekend dat wijziging niet realistisch is. Maritieme tropische lucht (mTL) is heel vochtig en een heeft een hoge temperatuur. Continentale tropische lucht (cTL) is heel droog en warm. De begrenzing met polaire lucht wordt het polaire front genoemd. De begrenzing met equatoriale lucht wordt vanwege het geringe verschil tussen de luchtsoorten wel de intertropische convergentiezone (ITCZ) genoemd.

Belangrijke brongebieden van continentaal tropische lucht zijn het Afrikaans-Arabische woestijngebied met Iran en Pakistan en het woestijngebied van Australië. De bekendste continentaal tropische wind is de sirocco. De bekendste maritiem tropische lucht is de Portugese Noord. De wolkenmuur van vochtige tropische lucht is een belangrijk onderdeel van een tropische cycloon.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Ham, C.J. van der; Korevaar, C.G.; Moens, W.D.; Stijnman, P.C. (1998): Meteorologie en Oceanografie voor de zeevaart, De Boer Maritiem.