Tuinmuseum van Suzhou

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tuinmuseum van Suzhou
Interieur van het paviljoen

Het Tuinmuseum van Suzhou is 500 jaar oud. Het ligt in Suzhou in China.

De geschiedenis van de tuinen in Suzhou gaat terug naar vijf eeuwen voor onze jaartelling, maar de mooiste tuinen dateren uit de tijd van de Ming en Qing dynastie. Er zijn ongeveer 60 tuinen bewaard gebleven. Naast de "Tuin van de Nederige Bestuurder", waarin het Tuinmuseum ligt, zijn vooral de "Tuin van de Meester van de Visnetten" uit 1140 en de tuin van " De Politiek der Simpelen " uit de 16de eeuw bekend.

De Tuin van de Nederige Bestuurder[bewerken]

Het museum ligt aan de rand van de " Tuin van de Nederige Bestuurder " (Humble Administrator's Garden). Deze is in 1513 aangelegd door Mr Wu, een hooggeplaatste mandarijn uit Peking, die ontslag moest nemen omdat ontdekt was dat hij steekpenningen had aangenomen. Terug in Suzhou kocht hij een stuk grond van 520 hectare en liet de tuin aanleggen. Deze is vooral beroemd om de 32 soorten lotussen, die bloeien tussen juni en oktober. Ruim 60% van het park is water.

In de tuin bevindt zich een paviljoen, dat is ingericht als traditionele ontvangstruimte. Aan de noordkant hiervan ligt een rechthoekige vijver met verschillende soorten lotus. Achter de vijver is een heuvel met rotsen, en daarachter een tuin met verschillende soorten bamboe.

Er is een groot verschil tussen de keizerlijke tuinen en de particuliere tuinen in China. In de keizerlijke tuin wordt aan allerlei tradities voldaan, in de particuliere tuinen zoals van dit museum krijgt de landschapsarchitect meer de vrije hand.

Trivia[bewerken]

  • Suzhou betekent 'vol water'.