Tunnel onder het Koninginneplein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Koninginnetunnel
Tunnel onder het Koninginneplein Venlo, zijde Burgemeester van Rijnsingel
Algemene gegevens
Locatie Venlo
Gaat onder Koninginneplein
Rijstroken 2
Bouw
Bouwperiode 2008-2011[1]
Opening 26 mei 2011
Bouwkosten €15 miljoen[1]
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Tunnel onder het Koninginneplein is een autotunnel in de Nederlandse plaats Venlo.

De tunnel is aangelegd in 2010-2011, om het doorgaand verkeer tussen de Burgemeester van Rijnsingel en de Koninginnesingel beter te laten doorstromen, aangezien dit de doorgaande route betreft.

Koninginneplein[bewerken | brontekst bewerken]

Jaartallen van belegeringen van Venlo op balustrade

In de jaren 60 werd de openbare ruimte rond het station Venlo fors gewijzigd in verband met de massamotorisatie in Nederland. Voor de afwikkeling van het verkeer rond het Koninginneplein werd een verkeersplein ontworpen met drie rijstroken.

De verkeersintensiteit op de rotonde steeg tot in de jaren 00 naar 50.000 voertuigen per etmaal. Dit kwam mede doordat er aanvankelijk vier wegen/straten op het plein uitkwamen, en bovendien het station van Venlo via het plein bereikbaar was. De wegen en straten aan het plein waren de Kaldenkerkerweg (waarover veel verkeer vanuit Duitsland in Venlo aankwam), de Burgemeester van Rijnsingel, de Keulsepoort, en de Koninginnesingel. De Keulsepoort is intussen afgesloten van het plein, en de Kaldenkerkerweg is mede dankzij de aanleg van de A74 minder druk geworden. Mede door de voorrang voor fietsers en de hoge intensiteiten stond de rotonde lange tijd bovenaan op de zwarte lijst van de meest gevaarlijke rotondes in de gehele provincie Limburg.

Archeologisch onderzoek[bewerken | brontekst bewerken]

Put in het Julianapark, opgegraven op de plek van de tunnel

Tussen 2008 en 2010 vond er tevens archeologisch onderzoek plaats. Mogelijk zouden explosieven uit de Tweede Wereldoorlog zich in de grond bevinden.[2] Bovendien lag in de vestingtijd in de directe nabijheid het Fort Keulen.

Tunnel[bewerken | brontekst bewerken]

Het doorgaand verkeer gaat nu onderlangs de rotonde door de tunnel, waarmee de drukke langzaamverkeersverbinding tussen het station en het centrum ongelijkvloers wordt gekruist. De rotonde is na de opening van de tunnel heringericht naar een enkelstrooksrotonde waarbij een fontein is heraangelegd in het midden van het plein. De openbare ruimte op maaiveldniveau is heringericht tot mei 2012.

Hoewel de tunnel in 2011 in gebruik is genomen, is het een gevaarlijke tunnel gebleken. Zo was er in 2021 een botsing in de tunnel met gewonden.[3] Ook moest de tunnel in 2022 even dicht vanwege herstelwerkzaamheden.[4] Ook in 2023 vonden er werkzaamheden plaats aan de tunnel.[5][6]

Taferelen van belegeringen van Venlo in glas en lood

De gemeente wilde de tunnel gereed hebben vóór aanvang van de Floriade 2012, zodat er een betere doorstroming zou komen rond de Venlose binnenstad. Aanvankelijk zou de tunnel in het najaar van 2010 worden opgeleverd, maar door twee strenge winters werd deze datum opgeschoven naar het voorjaar van 2011.

Kunstwerken[bewerken | brontekst bewerken]

De balustrades aan beide in- en uitgangen tonen aan pleinzijde de jaartallen van alle belegeringen van Venlo. Daarnaast tonen de zijkanten van de in- en uitgangen glas in lood-taferelen die een aantal van deze belegeringen voorstellen.