Turks Open

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als je de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd hebt, kun je dit sjabloon verwijderen. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben.

Het Turks Open is een golftoernooi dat vanaf 2013 deel uitmaakt van de Europese PGA Tour. Sinds 2008 bestaat er al een Turkish Ladies Open en in 2012 werd het 11de Turks Amateur gespeeld.

De Tour heeft een driejarig contract afgesloten met International Sports Management en Ahmet Agaoglu, de president van de Turkse Golf Federatie, om een toernooi in Belek te organiseren, waar inmiddels 14 golfbanen zijn met 18 of meer holes. In Turkije is het golftoerisme de laatste jaren sterk gegroeid, en in de wintermaanden trainen veel amateurteams er voordat de competitie begint. De EPD Tour organiseert al enkele jaren de eerste toernooien van het seizoen in Turkije. De Turkse federatie hoopt dat dit toernooi zal stimuleren dat ook meer Turken golf gaan spelen. Ook hoopt Turkije de Olympische Spelen in 2020 te ontvangen, waarbij ook goede golffaciliteiten een rol zullen spelen.

Het toernooi maakt deel uit van de 'Final Series' van het seizoen. Dit zijn vier toernooien met slechts 78 spelers die allemaal vier rondes spelen. Hieronder vallen de BMW Masters, de WGC - HSBC Champions, het Turks Open en het seizoenafsluitende World Tour Championship in Dubai. Het prijzengeld is US$ 7.000.000.

De eerste editie van het Turks Open is van 7-10 november 2013 op The Montgomerie Maxx Royal in Belek. De datum is gekozen in overleg met Tiger Woods, zodat hij kan meedoen. De baan werd ontworpen door Colin Montgomerie in samenwerking met European Golf Design en ligt op een terrein van 104ha, waar pijnboombossen zijn en stukken woestijnachtige grond. De baan heeft een par van 72 en een lengte van 6484 meter.

Kwalificatie[bewerken]

Aan het toernooi doen 78 spelers mee.

  • Spelers die 25 dagen voor de aanvang van het toernooi in de top-50 van de wereldranglijst staan;
  • 3-5 invitaties;
  • Enkele Turkse amateurs (2 in 2013, 3 in 2014, 3 in 2015)
  • Het spelersveld wordt aangevuld met spelers uit de top van de Race To Dubai, afgaande van de stand op vijf weken voor de aanvang van het toernooi.
Jaar Baan Winnaar Score Beste Nederlander Beste Belg
Turkish Airlines Open by the Ministry of Culture and Tourism
2013 The Montgomerie Maxx Royal Vlag van Frankrijk Victor Dubuisson 264 -24 Vlag van Nederland Robert-Jan Derksen (T18)
Vlag van Nederland Joost Luiten (T18)
Vlag van België Nicolas Colsaerts (T50)
Turkish Airlines Open
2014 The Montgomerie Maxx Royal Vlag van Verenigde Staten Brooks Koepka 271 -17 Vlag van Nederland Joost Luiten (T25) Vlag van België Nicolas Colsaerts (T52)
2015 The Montgomerie Maxx Royal Vlag van Frankrijk Victor Dubuisson 266 -22 Vlag van Nederland Joost Luiten (T60) Vlag van België Thomas Pieters (T26)

Toernooirecord[bewerken]

In 2013 kwam het baanrecord op naam van Henrik Stenson gevestigd met een score van 64. In ronde 2 werd het door Tiger Woods verlaagd tot 63 en tijdens ronde 3 door Raphaël Jacquelin tot 62. Het baanrecord werd in 2015 tijdens de eerste ronde door Jaco Van Zyl verlaagd tot 61.

Zie ook[bewerken]