Turquaze

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Turquaze
Regie Kadir Balci
Scenario Kadir Balci
Hoofdrollen Burak Balci
Charlotte Vandermeersch
Muziek Bert Ostyn
Montage Nico Leunen
Cinematografie Ruben Impens
Première 29 september 2010
Genre Drama
Land Vlag van België België
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Turquaze is een Vlaamse film uit 2010 van Kadir Balci.

De hoofdrol in de film wordt vertolkt door Burak Balci, broer van regisseur Kadir Balci. Voor deze Turkse broers uit Gent betekende de film hun debuut als acteur, respectievelijk regisseur. De regisseur brengt in de film een semi-autobiografisch verhaal over een jonge Turk in Gent die op een Vlaams meisje verliefd wordt.

Omwille van de maatschappelijke relevantie organiseerde Vlaams minister van Jeugd, Onderwijs, Gelijke Kansen Pascal Smet in samenwerking met producent Menuet, de Unie van Turkse verenigingen, Kif Kif, Steunpunt Allochtone Meisjes en Vrouwen en Ozburun, in de dagen na de première enkele laagdrempelinge voorstellingen, die vooral gericht waren op de allochtone gemeenschap[1]. De film ging in wereldpremière op het Festival des films du monde de Montréal en kreeg later ook lovende kritiek in het Amerikaanse vaktijdschrift Variety. De soundtrack is van Bert Ostyn.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

In de film wordt een Turkse familie uit Gent gevolgd. Drie broers, Ediz, Timur en Bora hebben hun overleden vader begraven in Istanbul en keren terug naar Gent. De oudste broer, Ediz, probeert de controlerende rol van de vader over te nemen; de jongste broer, Bora, raakt op de dool. Timur heeft zich tot doel gesteld een van de dromen van zijn vader te verwezenlijken. Hij stort zich op zijn trompet om zo in een Vlaamse fanfare actief te kunnen worden. Zijn Vlaamse vriendin, Sarah, is enerzijds gecharmeerd door Timurs ambitie, maar voelt zich ook wat opzij gezet.

Cast[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]