Tweede wereld

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De term Tweede Wereld werd voor eerst gebruikt in de Koude oorlog.

██ Eerste Wereld.

██ Tweede Wereld.

██ Neutrale landen.

De tweede wereld is een in onbruik geraakt begrip om het blok van geïndustrialiseerde en communistische landen mee aan te duiden. Een groot deel van deze landen hadden zich verbonden in het Warschaupact en de Comecon. Het is altijd een vrij ongebruikelijke term geweest, terwijl de term eerste wereld voor de rijke geïndustrialiseerde kapitalistische landen - waarvan de meeste deelnamen aan de NAVO - daarentegen lange tijd vrij gangbaar was.

De invoering van deze twee termen volgde min of meer logischerwijs op het veelvuldige gebruik van de term de derde wereld. Dit is de derde groep van voornamelijk ontwikkelingslanden die niet onder de groep van westerse landen, noch onder die van de communistische landen gerekend werden.

De term tweede wereld wordt nu vooral gebruikt voor landen die al redelijk ver ontwikkeld zijn maar nog niet op het niveau van de "eerste wereld". Dit zijn voornamelijk de voormalig communistische landen in Oost-Europa, die na de val van het IJzeren Gordijn een nieuw regime kregen. Ook veel landen in Latijns-Amerika worden tot de tweede wereld gerekend.

Zie ook[bewerken]