Type IV-secretie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Type IV-secretie komt voor bij bacteriën.

Bacteriën hebben door de evolutie heen een aantal mechanismen ontwikkeld die het mogelijk maken DNA en eiwitten te transporteren door hun celmembraan heen, vanuit het cytoplasma naar het extracellulair milieu. De complexiteit van deze vorm van transport wordt duidelijk wanneer wordt gekeken naar gram-negatieve bacteriën, dit omdat deze groep bacteriën een dubbele membraan hebben.

Het bekendste voorbeeld van deze vorm van secretie is waarschijnlijk het conjugatiesysteem. Dit is een eiwitcomplex bestaande uit meerdere eiwitten, welke het mogelijk maken om DNA en/of eiwitten over te dragen aan andere bacteriën. In de natuur zorgt deze vorm van genetische overdracht, voor genetische diversiteit en overleving van bacteriën.

De ontdekking van conjugatie heeft een revolutie veroorzaakt in microbieel genetisch onderzoek. Dit mechanisme is sindsdien veelvuldig gebruikt in de uitwisseling van plasmiden en selectieve markers tussen verschillende micro-organismen. Hoewel dit mechanisme voor laboratoriumonderzoek erg makkelijk is, zorgt het mechanisme er ook voor dat de behandeling van pathogene bacteriën door resistentievorming wordt bemoeilijkt.

Het conjugatiesysteem is een voorbeeld van een type IV-secretiesysteem (T4S-systeem). Onderdelen van dit systeem vormen een veelzijdige klasse van medisch en landbouwkundig belang in staat tot overdracht van genetisch materiaal en virulentiefactoren tussen organismen van verschillende rijken.