Naar inhoud springen

Typhoonklasse

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vlag
Vlag
Typhoonklasse
Vlag
Vlag
Typhoonklasse
Geschiedenis
Kiellegging 1977-1987
Tewaterlating 1980-1988
Algemene kenmerken
Waterverplaatsing onder water: 48.000 ton
boven water: 24.500 ton
Afmetingen 175 m × 23 m
Bemanning 163 koppen
Techniek en uitrusting
Machinevermogen 2 drukwaterreactoren van 90 MW, 2 stoomturbines van 37 MW
Snelheid 27 knopen onder water, 12 knopen boven water
Bewapening D-19-lanceersysteem met 20 R-39-SLBM's
1 × 9K38 Igla SAM
2 × 650mm-torpedobuizen
2 × 533mm-torpedobuizen
Portaal  Portaalicoon   Marine

De Typhoonklasse is een type kernaangedreven onderzeeër ingezet door de Sovjet-marine in de jaren 1980. Met een waterverplaatsing van 26.000 ton zijn de Typhoons de grootste onderzeeërs ooit gebouwd. De NAVO-codenaam komt van het gebruik van het woord "typhoon" door Leonid Brezjnev tijdens een speech in 1974 waarbij hij een nieuw type onderzeeër omschreef.

Omschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De Typhoonklasse werd ontwikkeld onder Project 941 als de Akula-klasse (Russisch: Подводные лодки проекта 941 «Акула»), wat 'haai' betekent. Het wordt weleens verward met andere onderzeeërs, omdat Akula de NAVO-codenaam is voor de Russische Project 971 Shchuka-B-klasse aanvalsonderzeeërs.

Typhoonklasse onderzeeërs zijn een van de stilste schepen in dienst. Naast de raketbewapening hebben ze zes torpedobuizen, waarvan er twee ontworpen zijn voor de SS-N-15-raketten of Type 53 torpedo's en de andere vier voor SS-N-16-raketten of Type 65 torpedo's of zeemijnen. Een Typhoon kan onder normale omstandigheden tot 180 dagen onder water blijven, en waarschijnlijk langer indien nodig.

Typhoonklasse onderzeeërs hebben meerdere drukrompen waardoor het interne ontwerp simpeler werd, waarbij de boot veel breder is dan een normale onderzeeër. De hoofdconstructie van de onderzeeër bestaat uit twee Delta-klasse drukrompen parallel aan elkaar, met een kleinere drukromp erbovenop en twee drukrompen voor torpedo's en stuurinstallaties. Dit vergroot ook de overlevingskansen in het geval van nood, omdat de bemanning naar een andere romp kan en dan de kans op zinken veel kleiner is.

Zes Typhoons zijn gebouwd, elk met twintig SS-N-20-raketten. In de eerste plaats kregen de onderzeeërs alleen een nummer, maar kregen namen toen ze werden overgenomen door de Russische marine. Het eerst gebouwde schip, de Dmitri Donskoj, bleef het langst in dienst. Het bleef actief tot 20 juli 2022. De Typhoons worden vervangen door de Borej-klasse.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]