Naar inhoud springen

UK garage

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf UK Garage)

UK garage is een stroming van elektronische muziek die zich in de jaren 1990 in Groot-Brittannië ontwikkelde. Het genre is gebaseerd op garage-house, met invloeden van onder meer drum and bass, hiphop en r&b. Het genre kenmerkt zich doordat het zich steeds evolueert en zich steeds in allerlei nieuwe gedaanten verschijnt. Het genre krijgt in het Verenigd Koninkrijk veel steun van piratenzenders. Subgenres zijn 2step, grime, breakstep, future garage, speedgarage, UK funky en bassline. Bassline kenmerkt zich door een swingende beat in combinatie met een zware baslijn, bekend uit de grime. Dubstep is voortgekomen uit onder meer UK garage.

UK garage ontstond halverwege de jaren negentig in Londen. Dj-teams als Tuff jam en Dreem teem brachten de Amerikaanse garage house in Londen. Veelal draaiden ze de platen echter op hoger tempo, waardoor een nieuw geluid ontstond dat zich voortzette in nieuwe producties.[1]

In 1996 gaf de Amerikaanse dj Armand van Helden het genre een nieuwe wending met drie remixes: Sugar is sweeter van CJ Bolland, Spin spin sugar van Sneaker Pimps en Profesional widow van Tori Amos. Deze remixes deden het zeer goed in de UK garage-scene. Het vond navolging door singles als Rip Groove (1997) van Double 99 en It's a London thing (1997) van Scott Garcia ft. MC Styles. Het genre werd al snel een hype. In Nederland werd Joost van Bellen een van de ambassadeurs van het genre. Speedgarage beleefde zijn hoogtepunt begin 1998 met de hits Deeper van Serious Danger, Kung-fu van 187 Lockdown en Let me show you van Camisra. Ook rapper Silvah Bullet maakt enkele singles in het genre. Na 1998 verdween de speedgarage weer even snel als deze gekomen was.

Nadat Speedgarage over zijn hoogtepunt heen was, begonnen producers het geluid meer te vermengen met drum and bass en r&b. Een van de eersten daarmee is MJ Cole, die in 1998 het nummer Sincere uitbracht. In de zomer van 1999 maakten Shanks & Bigfoot de eerste 2-stephit met het nummer Sweet like chocolate. Het begrip 2-step kreeg pas echt een brede bekendheid toen begin 2000 The Artful Dodger de hitlijsten bereikte met Re-rewind en Movin' too fast. Een nieuwe hype was geboren en er volgden nog wat hitjes zoals Summer of love van Lonyo Engele, Summer jam van The Underdog Project, Out of your mind van True steppers ft. Victoria Beckham, Flowers van Sweet Female Attitude en Girls like us van B15-project. Een laatbloeiertje was Daniel Beddingfield, die begin 2002 een hit maakte met Gotta get thru this. Meer underground maakten producers als Wookie en The Wideboys die platen.

In 2001 evolueerde het geluid verder. Zo wisten in dat jaar de So Solid Crew en hun spin-off-act Oxide & Neutrino de nodige indruk naar zich toe te trekken, vanwege het verwerken van invloeden uit de hiphop. Dat deden ook Miss Dynamite en The Streets, die doorbrak met het album Original pirate material. Rond 2003 vormde zich zodoende een nieuw, agressiever populair geluid. Dit wordt grime genoemd. Het bracht invloeden uit de gangsta rap binnen de UK garage. De rappers en producers Dizzee Rascal en Wiley Kat werden de belangrijkste vaandeldragers van de grime. De invloeden zijn ook terug te horen bij Lady Sovereign en M.I.A..

Een wat diepere en meer donkere variant van UK garage is de dubstep, die halverwege de jaren 00 ontstond. Producers als Burial en Benga zijn belangrijke pioniers. Rond 2010 brak het genre door naar een groter publiek. Daarbij ontstond een splitsing tussen harde dansvloergerichte dubstep van Skrillex en Nero en de meer op luisteren gerichte SBTRKT en Katy B.