UNOMUR

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Oeganda (groen) en Rwanda(rood).

De United Nations Observer Mission Uganda-Rwanda (UNOMUR), of Waarnemersmissie van de VN voor Oeganda en Ruanda in het Nederlands, was een waarnemingsmacht van de Verenigde Naties die tussen augustus 1993 en september 1994 toezag op de grens tussen Rwanda en Oeganda om te zorgen dat Rwanda, waar een burgeroorlog aan de gang was, geen militaire steun kreeg. De Rwandese Genocide, die begin 1994 plaatsgreep, zorgde ervoor dat de missie haar mandaat niet volledig kon uitvoeren. UNOMUR werd later ook onder het bevel van de UNOMIR-vredesmissie in Rwanda geplaatst, alvorens in september 1994 te worden opgeheven.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

De grensstreek tussen beide landen.

Al tijdens het Belgische koloniale tijdperk was er geweld tussen de Hutu- en de Tutsi-bevolkingsgroepen in Rwanda. Desondanks bleef die laatste, die in de minderheid was, de macht uitdragen. Na de onafhankelijkheid bleef het etnische conflict aanslepen tot in 1978 de Hutu's aan de macht verkozen werden. Tijdens deze rustige periode mochten Tutsi-vluchtelingen niet naar Rwanda terugkeren en in de jaren 1980 kwam het opnieuw tot geweld. In 1990 vielen Tutsi-milities van het FPR met Oegandese steun Rwanda binnen. Met Westerse steun werden zij echter verdreven. Toch werden hieropvolgend vredesgesprekken aangeknoopt.

Medaille[bewerken | brontekst bewerken]

De baton van de UNOMUR Medaille.

Zoals gebruikelijk stichtte de secretaris-generaal van de Verenigde Naties een van de Medailles voor Vredesmissies van de Verenigde Naties voor de deelnemers. Deze UNOMUR Medaille wordt aan militairen en politieagenten verleend.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

UNOMUR was gevestigd in Kabale aan de Oegandese zijde van de grens. De eerste bevelhebber was Romeo Dallaire, die later ook bevelhebber van UNOMIR werd. De missie bestond uit 81 waarnemers uit negen landen:

Betrokken resoluties van de Veiligheidsraad[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]