US Open 2011 (tennis)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
US Open 2011
US Open 2011
Editie 2011 (131e editie)
Stad, land Flushing Meadows, NYVS
Locatie USTA Billie Jean King National Tennis Center
Datum 29 augustus - 12 september
Auspiciën ITF
Categorie Grandslamtoernooi
Prijzengeld $ 10.768.000
Deelnemers 128S, 128Q, 64D, 32X
Ondergrond Hardcourt, buiten
Website http://www.usopen.org/
Winnaars
Mannenenkel Vlag van Servië Novak Đoković
Vrouwenenkel Vlag van Australië Samantha Stosur
Mannendubbel Vlag van Oostenrijk Jürgen Melzer
Vlag van Duitsland Philipp Petzschner
Vrouwendubbel Vlag van Verenigde Staten Liezel Huber
Vlag van Verenigde Staten Lisa Raymond
Gemengd dubbel Vlag van Verenigde Staten Melanie Oudin
Vlag van Verenigde Staten Jack Sock
Vorige: 2010     Volgende: 2012
Portaal  Portaalicoon   Tennis

De 131e editie van het Amerikaanse grandslamtoernooi, de US Open 2011, werd gehouden van 29 augustus tot en met 12 september 2011. Voor de vrouwen was het de 125e editie. Het toernooi werd gespeeld op het terrein van het USTA Billie Jean King National Tennis Center, gelegen in Flushing Meadows in het stadsdeel Queens in New York. Als gevolg van uitgebreide regenval had het speelschema zoveel vertraging opgelopen dat het toernooi pas op maandag 12 september kon worden afgerond.

Samantha Stosur, winnares bij de dames
Novak Đoković, winnaar bij de heren

Enkelspel[bewerken | brontekst bewerken]

Dames[bewerken | brontekst bewerken]

Zie US Open 2011 (tennis, vrouwen) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Titelhoudster Kim Clijsters nam niet deel aan het toernooi, als gevolg van een blessure.

In de finale won Vlag van Australië Samantha Stosur (9) van Vlag van Verenigde Staten Serena Williams (28) met 6-2 6-3. Het was haar eerste grandslamtitel.

Heren[bewerken | brontekst bewerken]

Zie US Open 2011 (tennis, mannen) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In de finale won Vlag van Servië Novak Đoković (1) in vier sets van titelverdediger Vlag van Spanje Rafael Nadal (2) met 6-2 6-4 63-7 6-1. Het was zijn vierde grandslamtitel, waarvan de derde in 2011.

Dubbelspel[bewerken | brontekst bewerken]

Damesdubbelspel[bewerken | brontekst bewerken]

Zie US Open 2011 (tennis, vrouwendubbel) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In de finale won het als vierde geplaatste Amerikaanse koppel Vlag van Verenigde Staten Liezel Huber en Vlag van Verenigde Staten Lisa Raymond van de titelverdedigsters, het als derde geplaatste duo Vlag van Verenigde Staten Vania King en Vlag van Kazachstan Jaroslava Sjvedova met 4-6 7-65 7-63.

Gemengd dubbelspel[bewerken | brontekst bewerken]

Zie US Open 2011 (tennis, gemengddubbel) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Titelverdedigers waren het als eerste geplaatste Amerikaanse duo Liezel Huber en Bob Bryan; zij werden in de tweede ronde verslagen door de latere toernooiwinnaars Oudin/Sock.

In de finale won het ongeplaatste Amerikaanse koppel Vlag van Verenigde Staten Melanie Oudin en Vlag van Verenigde Staten Jack Sock van het als achtste geplaatste Argentijnse duo Vlag van Argentinië Gisela Dulko en Vlag van Argentinië Eduardo Schwank met 7-64 4-6 [10-8].

Herendubbelspel[bewerken | brontekst bewerken]

Zie US Open 2011 (tennis, mannendubbel) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De titelverdedigers, de als eerste geplaatste tweelingbroers Vlag van Verenigde Staten Bob en Mike Bryan, verloren al in de eerste ronde.

In de finale won het als negende geplaatste koppel Vlag van Oostenrijk Jürgen Melzer en Vlag van Duitsland Philipp Petzschner van het als zesde geplaatste Poolse duo Vlag van Polen Mariusz Fyrstenberg en Vlag van Polen Marcin Matkowski met 6-2 6-2.

Grace Min, winnares bij de meisjes (enkelspel)
Demi Schuurs, Nederlands winnares bij de meisjes (dubbelspel)

Junioren[bewerken | brontekst bewerken]

Meisjes enkelspel[bewerken | brontekst bewerken]

In de finale won de ongeplaatste Vlag van Verenigde Staten Grace Min met 7-5 7-63 van de als eerste geplaatste Vlag van Frankrijk Caroline Garcia.

Jongens enkelspel[bewerken | brontekst bewerken]

Vlag van Verenigd Koninkrijk Oliver Golding (13) versloeg in de finale de als eerste geplaatste Vlag van Tsjechië Jiří Veselý met 5-7 6-3 6-4.

Meisjes dubbelspel[bewerken | brontekst bewerken]

Het als zesde geplaatste duo Vlag van Rusland Irina Chromatsjova en Vlag van Nederland Demi Schuurs versloeg in de finale het ongeplaatste Amerikaanse koppel Vlag van Verenigde Staten Gabrielle Andrews en Vlag van Verenigde Staten Taylor Townsend met 6-4 5-7 [10-5].

Jongens dubbelspel[bewerken | brontekst bewerken]

Het Duitse koppel Vlag van Duitsland Robin Kern en Vlag van Duitsland Julian Lenz won de finale door Vlag van Moldavië Maxim Dubarenco en Vlag van Oekraïne Vladyslav Manafov met 7-5 6-4.

Rolstoeltennis[bewerken | brontekst bewerken]

Rolstoelmannenenkelspel[bewerken | brontekst bewerken]

De als eerste geplaatste en drievoudig titelverdediger Vlag van Japan Shingo Kunieda versloeg in de finale Vlag van Frankrijk Stéphane Houdet met 3–6, 6–1, 6–0

Rolstoelmannendubbelspel[bewerken | brontekst bewerken]

Het als tweede geplaatste Franse koppel Vlag van Frankrijk Stéphane Houdet en Vlag van Frankrijk Nicolas Peifer wonnen van de Nederlandse titelverdedigers Vlag van Nederland Maikel Scheffers en Vlag van Nederland Ronald Vink in de finale met 6–3, 6–1

Rolstoelvrouwenenkelspel[bewerken | brontekst bewerken]

De als eerste geplaatste en vijfvoudig titelverdediger Vlag van Nederland Esther Vergeer versloeg in de finale Vlag van Nederland Aniek van Koot met 6-2 6-1

Rolstoelvrouwendubbelspel[bewerken | brontekst bewerken]

De titelverdedigsters Vlag van Nederland Esther Vergeer en Vlag van Nederland Sharon Walraven wonnen van hun landgenoten Vlag van Nederland Jiske Griffioen en Vlag van Nederland Aniek van Koot in de finale met 7–5, 6–7(8), 6–4

Quad-enkelspel[1][bewerken | brontekst bewerken]

De titelverdediger Vlag van Verenigde Staten David Wagner won van Vlag van Verenigd Koninkrijk Peter Norfolk met 7–5, 3–1 opgave

Quad-dubbelspel[bewerken | brontekst bewerken]

De drievoudig titelverdedigers Vlag van Verenigde Staten Nick Taylor en Vlag van Verenigde Staten David Wagner (VS) wonnen van Vlag van Verenigd Koninkrijk Peter Norfolk en Vlag van Israël Noam Gershony door een forfait van de tegenstanders, de finale was de enige ronde in dit onderdeel.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie 2011 US Open van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.