U 2324 (Kriegsmarine)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De U-2324 was een Duitse onderzeeër van het nieuwste type XXIII-klasse van de Kriegsmarine tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze stond onder commando van kapitein-luitenant-ter-zee Konstantin von Rappard. Dit was de eerste onderzeeboot van dit type dat uitvoer begin 1945. Eigenlijk was het al te laat voor de Duitsers om met dit sublieme onderzeeërtype het tij te doen keren.

Geschiedenis[bewerken]

Begin januari 1945 verliet de eerste onderzeeër van het Type XXIII, de U-2324, een basis in Noorwegen en voer ten noorden langs de Shetlandeilanden om samen met 19 andere onderzeeërs zijn aandeel te leveren in de campagne in de kustwateren. Daarmee werd het totaal in die wateren gebracht op 39 U-boten. Het was een bron van grote voldoening voor admiraal Dönitz te weten dat het snuiverapparaat zijn onderzeeërs totaal immuun maakte voor luchtaanvallen.

In de hele maand januari ging niet één boot verloren tijdens de uit- en thuisvaart. Communicatie met het hoofdkwartier was onmogelijk, aangezien de boten vrijwel de gehele reis onder water voeren, maar daar stond tegenover dat dit de Britse inlichtingendienst van de voornaamste bron van inlichtingen beroofde. Nu konden de escorteschepen pas met zoeken beginnen, als de onderzeeërs tot de aanval overgingen en er al slachtoffers onder de geallieerde schepen waren.

9 januari 1945 - De U-1055 was een van de eerste, in het nieuwe jaar, die succes boekten. Hij bracht een vrachtschip tot zinken in de Ierse Zee.

10 januari - De U-1055 bracht die dag nog een vrachtschip naar de zeebodem.

11 januari - Dezelfde U-1055 van het Type XXIII, bracht nog maar eens een cargoschip naar de zeebodem van de ondiepe Ierse Zee. Het ging blijkbaar heel gemakkelijk om de nietsvermoedende vijand, altijd onder water varend, te benaderen.

In de loop van de maand januari werden in totaal 7 geallieerde schepen in de Britse kustwateren tot zinken gebracht, met verlies van 6 U-boten. Toch was Dönitz er tegen het eind van januari vaster dan ooit van overtuigd, dat het snuiverapparaat nieuwe mogelijkheden had geopend, en hij besloot alle boten, die in de loop van februari in dienst gesteld werden, eveneens naar de Britse kustwateren te zenden.

Einde U-2324[bewerken]

De Duitse bootbemanning gaf zichzelf over te Stavanger, Noorwegen. De opgebrachte onderzeeër werd meegenomen naar Loch Ryan op 29 mei 1945 voor Operatie Deadlight.

Operatie Deadlight[bewerken]

De U-2324 werd op een oorlogspost gelegd en werd tot zinken gebracht door kanonvuur van de Britse torpedobootjager HMS Onslow en ORP Blyskawica (Polen), op 27 november 1945 in positie 56°10' N. en 10°05' W. Eigenlijk was dit een vlootmanoeuvre voor schietoefeningen.

Commandanten[bewerken]

  • 25 Jul, 1944 - Feb, 1945 Oblt. Hans-Heinrich Hass
  • Maart, 1945 - 8 Mei, 1945 Kptlt. Konstantin von Rappard

Externe link[bewerken]