U 30 (Kriegsmarine)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

De U-30 was een Duitse VIIA-klasse U-boot tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze onderzeeër stond in het begin van de oorlog onder bevel van luitenant-ter-zee Fritz-Julius Lemp.

Geschiedenis[bewerken]

SS Athenia
HMS Barham

Toen op 3 september Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk de oorlog aan nazi-Duitsland verklaarde was luitenant-ter-zee Lemp, commandant van de U-30 op verkenning in de Noord Atlantische Oceaan. De oorlog was nog maar enkele uren oud toen Lemp een passagiersschip opmerkte dat volgens hem buiten de normale scheepvaartroutes voer. Het schip voer geen navigatielichten en volgde een zigzag koers. Lemp kwam tot de conclusie dat het een troepentransportschip was en geen passagiersschip. Deze zou eigenlijk niets te vrezen hebben maar het gedroeg zich, volgens Lemp, niet normaal door zijn zigzagkoers. Daarmee stelde de Duitse commandant vast, dat het een Brits troepenschip was. Dit was echter een zware inschattingsfout aangezien het wel degelijk een Brits passagiersschip was, namelijk de Athenia, die onderweg was van Groot-Brittannië naar de Verenigde Staten.

Luitenant-ter-zee Lemp stelde overtuigd vast dat het de nieuwe vijand was, en vond dat hij het recht had tot actie over te gaan. De U-30 schoot zijn torpedo's af die allen het Britse passagiersschip troffen. De explosie's waren enorm waardoor de Athenia vrij snel zonk en van de 1103 opvarende 128 mensen om het leven kwamen. De meeste slachtoffers waren burgers. Het was pas toen de Athenia het SOS noodsignaal begon uit te zenden dat Lens wist dat het om een passagiersschip ging. Deze fout kostte hem bijna zijn carrière.

De Britten beschuldigden de Duitsers er onmiddellijk van dat ze in flagrante strijd met de internationale overeenkomsten een onbeperkte duikbootoorlog voerden. De Duitse regering wees die beschuldiging echter van de hand, en aangezien Lemp noch zijn radioman Georg Högel melding maakte van het gebeuren in hun radiorapporten, kwam de waarheid pas eind september aan het licht toen de U-30 de thuishaven binnenliep en Lemp persoonlijk verslag kon uitbrengen aan admiraal Dönitz.

HMS Barham[bewerken]

Op 28 december 1939, om 15.45 uur, werd de HMS Barham (04), onder bevel van kapitein-ter-zee H. T. C. Walker, RN, aan bakboordzijde getroffen door een torpedo, van de U-30, op 66 zeemijl, ten westen van Butt of Lewis, Hebriden, in positie 58°47’ Noord en 08°05’ West, en ernstig beschadigd. Vier bemanningsleden verloren het leven. De HMS Barham werd voor zes maanden uit dienst gesteld voor de nodige reparaties uit te voeren.

Gebeurtenissen U-30[bewerken]

14 september 1939 - Een geallieerd vliegtuig van het British Blackburn Skua Squadron 803, viel de U-30 aan. Deze schoot terug met zijn mitrailleurkanon en haalde de bommenwerper neer, nog voordat hij zijn bommen had gelost.

19 september 1939 - De U-boot bracht een gewonde man aan land in Reykjavik, IJsland. Dit was de machineobergefreiter (machinekamer-opper-korporaal) Schmidt.

7 juli 1940 - De U-30 was de eerste Duitse U-boot die aanlegde in de pas veroverde Franse onderzeebootbasis van Lorient.

Commandanten[bewerken]

Externe links[bewerken]