U 435 (Kriegsmarine)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De U-435 was een type VIIC onderzeeboot van de Duitse Kriegsmarine tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze stond onder bevel van kapitein-luitenant-ter-Zee Siegfried Strelow. Hij was mede van de partij tijdens de grootscheepse aanval op konvooi HX-229 op 16 en 17 maart 1943.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Op 16 maart viel commandant Siegfried Strelow met de U-435 het HX-229-konvooi aan bakboordzijde aan. Hij torpedeerde het vrachtschip William Eustis, maar slaagde er niet in het tot zinken te brengen. Strelow trok zich terug om zijn boegtorpedo's te herladen.

Op 17 maart, omstreeks 02.30 u. vuurde hij vier torpedo's af - twee FAT's en twee E-torpedo's met magnetische ontsteking. Geruime tijd later hoorde Strelow vier explosies waarvan hij dacht dat het vier voltreffers waren. Maar die explosies kwamen van de U-91, die aan de tegenovergestelde kant van het konvooi opereerde en twee torpedo's had afgevuurd op het voorste schip aan stuurboordzijde van het konvooi, de Amerikaanse cargo Harry Luckenbach. Strelows andere twee explosies waren of detonaties van torpedo's aan het eind van hun baan of explosies van dieptebommen op de andere onderzeeërs.

Einde U-435[bewerken | brontekst bewerken]

De U-435 ging ten onder op 9 juli 1943 ten westen van Figueira, Portugal, in positie 39°48' N. en 14°22' W. door dieptebommen van een Britse Vickers Wellington-bommenwerper (Squadron 179).

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

  • (en) Uboat.net
  1. (en) Vickers Wellington[dode link]