U 444 (Kriegsmarine)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De U-444 was een type VIIC U-boot van de Duitse Kriegsmarine tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het schip stond onder bevel van oberleutnant Albert Langfeld. Op 11 maart 1943 viel het voor het laatst een konvooi aan. Samen met de U-432 en de Britse HMS Harvester ging het ten onder.

Geschiedenis[bewerken]

HMS Harvester

De Duitse inlichtingendienst Sectie B, die de geallieerde codes en berichten onderschepten, brachten teweeg dat de U-bootmeute rechtsomkeer moest maken om een konvooi te onderscheppen, vooraleer ze in veilige havengebied in Groot-Brittannië aankwam. De 'wolfsbende' viel het konvooi aan, maar de U-444 werd opgespoord door HMS Harvester, een Britse torpedobootjager. Deze zocht hem op met zijn ASDIC en wierp hem een serie dieptebommen toe, die in zekere zin doel hadden getroffen.

De U-444 kwam boven water en 4 man sprongen aan dek, vermoedelijk om het dekkanon te bedienen. HMS Harvester kwam met volle snelheid op de onderzeeër af en ramde hem naar onder. De 4 matrozen zagen het schip afkomen en sprongen in zee. De al gehavende en lekkende onderzeeboot, werd nog eens zwaar beschadigd, door de boeg van het oorlogsschip en verdween voorgoed in de golven.

Daarna werd HMS Harvester zelf opgespoord door de onderwater varende U-432. Die schoot torpedo's op hem af, die eveneens raak waren. De Brit ging de U-444 voorgoed achterna naar de oceaanbodem. Op zijn beurt weer, werd de U-432 opgespoord en vernietigd door de FFL Aconit, een korvet van de Vrije-Fransen.

Einde U-444[bewerken]

De U-444 werd tot zinken gebracht op 11 maart 1943 in de Noord-Atlantische Oceaan, in positie 51°14' N. en 29°18' W., door dieptebommen en rammen van de Britse torpedobootjager HMS Harvester. Commandant Albert Langfeld ging met 41 van zijn mannen ten onder. 4 man werden opgepikt door het Franse korvet.

Externe links[bewerken]