U 89 (Kriegsmarine)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

De U-89 was een onderzeeboot van het veelvoorkomende type VIIC onderzeeër van de Duitse Kriegsmarine tijdens de Tweede Wereldoorlog. De boot stond onder commando van korvettenkapitein Dietrich Lohmann.

Geschiedenis[bewerken]

Op 5 november 1942 werd de boot in de noordelijke Atlantische Oceaan aangevallen, ten zuidoosten van Kaap Vaarwel, Groenland door een Brits vliegtuig van Squadron 120. De U-89 had maar geringe schade en kon ontkomen door snel weg te duiken. Hiermede werd ze verward met de U-132, die de dag daarvoor opengereten werd door de enorme explosie van het brandende munitieschip Hatimura. Een half jaar later zou de U-89 geen geluk meer hebben. Ze had geen schijn van kans om deze keer te ontkomen, toen ze belaagd werd door dieptebommen en Hedgehogsbommen van een Swordfish-dubbeldeksvliegtuig en twee Britse oorlogsschepen.

Einde U-89[bewerken]

De U-89 werd op 12 mei 1943 tot zinken gebracht, eveneens in de noordelijke Atlantische Oceaan, in positie 46°30' N. en 25°40' W., door dieptebommen en Hedgehogs van de Britse torpedobootjager HMS Broadway, het Britse fregat HMS Lagan en een Swordfish-vliegtuig (Squadron 811) van het Britse vliegkampschip HMS Biter. Hierbij kwamen commandant Dietrich Lohmann en zijn 48-koppige bemanning om het leven.

Externe links[bewerken]

  1. HMS Biter (D 97)
  2. HMS Broadway (H 90)
  3. HMS Lagan (K 259)
  4. Hedgehogs
  5. Hatimura