Ubbe Ragnarsson

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Ubbe en Ivar schepen in om hun vader te wreken

Ubbe, Ubba, Hubba Ragnarsson of ook Ubbo Fresicus (gestorven 878) was een Vikingleider, wiens moeder uit Groter-Friesland afkomstig zou zijn geweest. Ubbe Ragnarsson was een van de zonen van de Ragnar Lodbrok en samen met zijn broers Halfdan en Ivar de Beenloze een van de leiders van het Grote Deense leger.[1] Ubbe werd in 878 door de Saksen onder leiding van Odda van Devon gedood tijdens de slag van Cynuit in het tegenwoordige Engelse graafschap Somerset.

In 878 landde een groep Vikingen op de zuidwest-Engelse kust bij Combwich. Daar constateerden zij dat een aantal Saksen hun toevlucht hadden gezocht in het fort van Cynwit. De Denen gingen over tot de belegering van dit fort. Zij verwachtten dat de Saksen zich wel zouden overgeven vanwege gebrek aan water. In plaats van echter lijdzaam af te wachten en in hun heuvelfort te sterven van de dorst, braken de Saksen bij zonsopgang plotseling uit het fort. De Denen werden verrast en de Saksen behaalden een grote overwinning, waarbij ook Ubbe Ragnarsson werd gedood.

Er is verder niet veel bekend over Ubbe Ragnarsson. De informatie die over hem beschikbaar is komt hoofdzakelijk uit de Angelsaksische Kroniek.[2]

Voetnoten[bewerken]