Uffeln (Vlotho)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Uffeln
Plaats in Duitsland Vlag van Duitsland
Uffeln (Noordrijn-Westfalen)
Uffeln
Situering
Deelstaat Noordrijn-Westfalen
Gemeente Vlotho
Coördinaten 52° 11′ NB, 08° 53′ OL
Algemeen
Oppervlakte 11,19 km²
Inwoners
(2018-12-31)
3,591
(321 inw./km²)
Hoogte 60 m
Overig
Postcode 32602
Netnummer 05733
Behoort tot gemeente sinds 1969-01-01
Foto's
Ligging van Uffeln in de gemeente Vlotho
Ligging van Uffeln in de gemeente Vlotho
Portaal  Portaalicoon   Duitsland

Uffeln is een plaats in de Duitse gemeente Vlotho, deelstaat Noordrijn-Westfalen, en telt 3.591 inwoners (31 december 2018).

Uffeln is het enige stadsdeel van de gemeente Vlotho, dat aan de (stroomafwaarts varend beschouwde) rechteroever van de Wezer ligt. Tegenover Uffeln ligt het stadje Vlotho zelf. Uffeln en Vlotho zijn door een verkeersbrug en een spoorbrug over de Wezer met elkaar verbonden. Het dorp ligt fraai op de hellingen van een heuvel met de naam Buhn. De naam van deze heuvel is verwant met het woord Bühne, podium.

Bij Uffeln liggen enige kleine meertjes dicht bij de Wezer. Deze zijn in de periode tot 1940 ontstaan door de winning van grind langs de rivier, dat in de bouwnijverheid werd gebruikt. Bij de meertjes kan gekampeerd worden.

Uffeln kende vanaf circa 1500 een pontveerverbinding over de Wezer met Vlotho. De in 1928 gebouwde verkeersbrug bij Uffeln werd in de Tweede Wereldoorlog door Amerikaanse gevechtsvliegtuigen gebombardeerd, maar deze bombardementen leidden niet tot de verwoesting van de brug. In april 1945 deden Duitse geniesoldaten dat zelf maar, om de geallieerde opmars te stoppen. Tevergeefs, want de geallieerden veroverden het gebied via een andere route. Pas in 1951 was de brug over de Wezer weer in gebruik.

Uffeln heeft in de 20e eeuw, in de tijd dat Vlotho nog een binnenhaven voor vrachtschepen had, twee kleine scheepswerven gehad. Er werden binnenvaartschepen gebouwd.

Bij Uffeln liggen twee bedrijventerreinen, waar naast midden- en kleinbedrijf twee grotere fabrieken[1] van alleen regionaal belangrijke producten zijn gevestigd, die samen circa 500 mensen van werk voorzien.