Uierboord

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een koeienuier wordt onderzocht

Uierboord wordt gesneden uit de uier van een geslachte koe. Het was tot ongeveer 1950 volksvoedsel, maar wordt tegenwoordig in sommige plaatsen beschouwd als een delicatesse.

Antwerpen[bewerken | brontekst bewerken]

In Antwerpen wordt het voorgekookt aangeboden in de meeste slagerijen. De gekookte uier is geelachtig en wordt in dikke sneden verkocht. Thuis worden de sneden dan gebakken in de pan en gekruid met zout en peper, en samen met wat brood opgegeten.

Rotterdam[bewerken | brontekst bewerken]

Gebakken uierboord, in de volksmond ook wel "koeietiet", "volksfricandeau" of "arbeidersbiefstuk" genoemd, beschouwt men in Rotterdam als een typisch streekgerecht. Het wordt daar meestal in dunne plakken gesneden en bestrooid met wat zout en peper, als broodbeleg gebruikt. Vroeger werd uierboord veel gegeten door de minstbedeelden; het was slachtafval en werd derhalve voor een lage prijs bij de slachterij verkocht. Na 1950 is het gerecht snel in onbruik geraakt. Toen een broodje uierboord rond 1990 echter als "typisch Rotterdams" ging gelden kwam het in bepaalde kringen in die stad sterk in de mode. Een slager aan de Rotterdamse Oude Binnenweg verkoopt uierboord gesneden per ons.

Bereiding[bewerken | brontekst bewerken]

Runder-uier dient voor bereiding grondig schoongespoeld te worden. Vervolgens wordt het aangebraden in boter of margarine en laat men het met toevoeging van water en kruiderij enige uren op een laag vuur sudderen. Uierboord kan warm of koud worden gegeten.