Uitvoerende macht
De uitvoerende macht is naast de wetgevende macht en de rechterlijke macht, de invulling van het idee van scheiding der machten binnen een staat; dit politieke systeem staat bekend als de Trias Politica van Charles Montesquieu. De uitvoerende macht houdt vooral in: vrede sluiten, oorlog voeren, zorg voor de openbare orde, en verdediging van het land. De uitvoerende macht heeft tevens als taak dat de wetten - uitgevaardigd door de wetgevende macht - worden toegepast en nageleefd.
Nederland
In Nederland wordt de uitvoerende macht onder andere bekleed door:
- Nationaal niveau: de regering
- Provinciaal niveau: Gedeputeerde Staten (met de commissaris van de Koning als voorzitter)
- Gemeentelijk niveau: college van burgemeester en wethouders
- Waterschappen: college van dijkgraaf en heemraden
Daarnaast zijn er nog andere organen die 'met openbaar gezag bekleed' zijn en tot de uitvoerende macht behoren. Daaronder vallen zelfstandige bestuursorganen.
België
Federale overheid
Op federaal (Belgisch) niveau wordt de uitvoerende macht volgens de Grondwet uitgeoefend door de Koning. Doordat de Koning geen handelingen kan stellen zonder dat hij hierin gedekt wordt door een minister, berust de uitvoerende macht in de praktijk bij de Federale regering, onder leiding van de eerste minister. Deze oefent de uitvoerende macht uit door middel van koninklijk besluit (KB) en ministerieel besluit (MB).
Gewesten
De uitvoerende macht wordt in de gewesten uitgeoefend door de gewestregeringen (vroeger: gewestexecutieven), onder leiding van een minister-president. Zij oefenen hun macht uit door middel van regeringsbesluiten (RB) en ministeriële besluiten (MB). Dit zijn:
- Vlaamse regering (dezelfde als de gemeenschapsregering)
- Waalse regering
- Brusselse Hoofdstedelijke regering
Hun werking wordt grotendeels geregeld in de Bijzondere Wet op de Hervorming van de Instellingen (BWHI) en de Bijzondere Brusselwet.
Gemeenschappen
De uitvoerende macht wordt in de gemeenschappen in de regel uitgeoefend door de gemeenschapsregeringen (vroeger gemeenschapsexecutieven), onder leiding van een minister-president. Zij oefenen hun macht uit door middel van regeringsbesluiten (RB) en ministeriële besluiten (MB) Dit zijn:
Hun werking wordt grotendeels geregeld in de Bijzondere Wet op de Hervorming van de Instellingen (BWHI).
In Brussel worden een aantal gemeenschapsbevoegdheden uitgeoefend door:
- College van de Vlaamse Gemeenschapscommissie
- College van de Franse Gemeenschapscommissie
- Verenigd college
De mate waarin dit kan, wordt geregeld in de Bijzondere Brusselwet
Provincies
In de provincies wordt de uitvoerende macht uitgeoefend door de gouverneur en de bestendige deputatie.
Gemeenten
In de gemeenten berust de uitvoerende macht bij de burgemeester en de schepenen, verenigd in het College van burgemeester en schepenen.
Gedecentraliseerde instellingen, parastatalen, etc.
Door de toename aan overheidstaken zijn een aantal bevoegdheden van de uitvoerende macht overgedragen aan parastatalen (bankcommissie) en andere instellingen. De democratische controle op deze instellingen is echter veel beperkter.