Ullin Place

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ullin Thomas Place (Yorkshire, 24 oktober 19242 januari 2000) was een Brits filosoof en psycholoog, en professor aan de School of Philosophy van de Universiteit van Leeds. Samen met J.J.C. Smart is hij bekend van de ontwikkeling van de identiteitstheorie in de filosofie van de geest.

Biografie[bewerken]

Place was in 1924 geboren in Yorkshire en studeerde aan de Universiteit van Oxford onder Gilbert Ryle. Hier raakte hij bekend met de filosofie van de geest in de behavioristische traditie, waarvan Ryle een van de sterkste vertolkers was.

Ryles lessen hebben een voorname invloed gehad op Place, met name de opvatting dat de geest niet meer is dan, in Ryles beroemde woorden, een "geest in de machine". Hoewel hij later het logisch behaviorisme zou verlaten als theorie van de geest voor de identiteitstheorie, bleef hij sympathie hebben voor de behavioristische benadering in de psychologie in het algemeen. Hij ging zelfs zo ver, dat hij het "radicaal behaviorisme" van B.F. Skinner zou verdedigen tegen de kritieken van Noam Chomsky en de opkomende beweging van de cognitieve psychologie.

Werk[bewerken]

Samen met J.J.C. Smart is Place bekend geworden als grondlegger van de identiteitstheorie, die het filosofische behaviorisme in de filosofie van de geest geleidelijk zou verdringen. In de publicatie uit 1956 Is consciousness a brain process? formuleerde Place de stelling, dat mentale toestanden gelijk zijn aan fysieke verschijnselen, ofwel de geest is niets anders dan een hersenproces. Misschien dient men de mentale toestanden als neuronale toestand te identificeren. Door deze stellingname is Place in de jaren 60 en 70 gezien als vader van het materialistische mainstream in de filosofie van de geest.

Publicaties[bewerken]