Undertale

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Undertale
Undertale
Bedenker Toby Fox
Ontwerper Toby Fox
Ontwikkelaar Toby Fox
Uitgever Toby Fox
Muziek Toby Fox
Uitgebracht Windows, OS X
15 september 2015
Linux
17 juli 2016
PS4, PS Vita
15 augustus 2017
Nintendo Switch
18 september 2018
Genre computerrollenspel (RPG)
Spelmodus Singleplayer
Engine GameMaker Studio
Platform Windows, macOS, Linux, Playstation 4, PS Vita, Nintendo Switch
http://undertale.com
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Undertale, ook wel gestileerd als UNDERTALE, is een computerrollenspel (RPG), gemaakt door de Amerikaanse spelontwikkelaar en componist Toby Fox en uitgegeven door Fox zelf in 2015.

Spel[bewerken | brontekst bewerken]

In het spel wordt een mensenkind bestuurd genaamd Frisk dat gevallen is in Het Ondergrondse, een grote, afgezonderde regio onder de oppervlakte van de Aarde, gescheiden van de buitenwereld door een magische barrière. De speler ontmoet verschillende monsters tijdens de missie om terug naar de oppervlakte te gaan, voornamelijk met behulp van het vechtsysteem; de speler navigeert door mini-bullet hell aanvallen door de tegenstander, en kan kiezen om de monsters te sparen in plaats van ze aan te vallen en vermoorden. Deze keuzes beïnvloeden het spel, met de dialogen, karakters en verhaal die veranderen door de gemaakte keuzes.

Er kunnen verschillende paden worden gevolgd. Deze verschillende paden heten 'Echte Pacifist' (True Pacifist), 'Genocide', 'Neutraal' (Neutral) en 'Moeilijke Mode' (Hard mode). Sommige monsters zijn ook alleen mogelijk als een bepaald pad wordt gevolgd. Een voorbeeld hiervan is 'Undyne the Undying', een vorm van Undyne die gevuld is met vastberadenheid.

Ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Fox ontwikkelde zelf het gehele spel, inclusief het componeren van de muziek, met alleen wat tekeningen gemaakt door andere artiesten. Het spel werd geïnspireerd door EarthBound, de Mother en Mario & Luigi-spelseries, het bullet-hell schietspel Touhou Project, en de Britse komedieshow Mr. Bean. Undertale was in eerste instantie gepland met een speeltijd van twee uur, en een uitgave midden 2014, maar de ontwikkeling werd enige tijd vertraagd.

Uitgave[bewerken | brontekst bewerken]

Het spel was uitgebracht voor Microsoft Windows en Mac OS X in september 2015, voor Linux in juli 2016 en later voor Playstation 4 en PS Vita in augustus 2017.

Tijdens de Nintendo Direct van 8 maart 2018 is aangekondigd dat het spel ook naar de Nintendo Switch zou komen. Een releasedatum werd hierbij nog niet genoemd. Uiteindelijk kwam de Switch-versie uit op 18 september 2018.

In februari 2016 was het spel ruim een miljoen keer verkocht. In juli 2018 had het spel inmiddels 3,5 miljoen actieve spelers op Steam.

Ontvangst[bewerken | brontekst bewerken]

Undertale werd zeer positief ontvangen door diverse media. Op aggregatiesite Metacritic heeft het spel een gemiddelde score van 92/100 gebaseerd op 43 recensies. De ruim 3700 beoordelingen van gebruikers geeft het een gemiddelde score van 8,3.[1]

Destructoid gaf het een 10,[2] Game Informer een 9,5,[3] GameSpot een 9,[4] en IGN een 10.

Recensiescore
Recensieverzamelaar Score
Metacritic 92/100
Publicist Score
Destructoid 10
Game Informer 9,5
GameSpot 9
IGN 10

[5]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]