Belgische Brouwers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Unie van de Belgische Brouwers)
Ga naar: navigatie, zoeken
Projet bière logo v2.png Portaal Bier
In het midden het Brouwershuis ("Maison des Brasseurs") op de Grote Markt in Brussel.

De vereniging Belgische Brouwers is een van de oudste beroepsverenigingen, niet alleen in België maar zelfs ter wereld. De vereniging treedt op als spreekbuis bij de regionale, nationale, Europese en internationale overheden in alle materies aangaande het brouwen.

Theo Vervloet is voorzitter sinds juni 2004 en Sven Gatz is sinds september 2011 de directeur van de vereniging Belgische Brouwers.

Grote Markt[bewerken]

De vereniging van de Belgische Brouwers groepeert 124 Belgisch bierbrouwerijen en heeft haar zetel in het Brouwershuis De Gulden Boom op de Grote Markt te Brussel. Het brouwersgilde werd opgericht in de 14de eeuw en kocht in 1638 Den Gulden Boom. Op dezelfde plek werd in 1698 het huidige gebouw opgericht, naar plannen van de architect Willem De Bruyn. Sinds 1951 is hier de Unie van de Belgische Brouwers, later vereniging Belgische Brouwers, gevestigd. Tevens is er het Museum van de Belgische Brouwers in ondergebracht.

Biermuseum[bewerken]

Het in het Brouwershuis gevestigde biermuseum telt 2 zaaltjes en een klein café. De eerste zaal is rond de geschiedenis opgebouwd en bevat brouwmateriaal uit de 15de en 16de eeuw. De tweede zaal bevat het huidige materiaal en men kan er ook een video bekijken waar men zaken over bier te weten komt (herkomst, geschiedenis en samenstelling).

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]