Naar inhoud springen

Unirally

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is de huidige versie van de pagina Unirally voor het laatst bewerkt door Verdel (overleg | bijdragen) op 1 mrt 2019 17:43. Deze URL is een permanente link naar deze versie van deze pagina.
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Unirally
Ontwikkelaar DMA Design
Uitgever Nintendo
Uitgebracht 1994
Genre Race
Spelmodus Singleplayer, Multiplayer
Leeftijdsklasse ESRB: Everyone
Platform Super NES
Media Cartridge
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Unirally (Uniracers in de Verenigde Staten) is een computerspel voor de SNES, uitgebracht in 1994 door DMA Design (tegenwoordig Rockstar North).

Unirally is ongetwijfeld een uniek racespel, in het spel wordt namelijk met eenwielers gereden over een 2D-baan. Er ligt een sterke nadruk op het uitvoeren van stunts. Deze stunts zorgen ervoor dat de eenwieler sneller gaat op race- of circuitbanen (de logica wordt uitgelegd in de handleiding) of dat er punten verdiend worden op stuntbanen. Zelfs de handleiding is ongebruikelijk, door een zeer onserieuze en ironische toon te gebruiken. Een voorbeeld hiervan is de pagina die gewijd is aan de handleiding zelf, waarna het onderwerp vervolgens overgaat naar pizza's, die "ongeveer zo groot zijn als een cd maar twee keer zo veel kosten."

Aangezien eenwielers niet erg geschikt zijn om complexe stunts uit te voeren zijn de stunts redelijk simpel, de meeste stunts bestaan simpelweg uit het draaien om een rotatieas in de 3D-ruimte. Het idee is om deze stunts snel uit te kunnen voeren in kleine ruimten, en ook nog de eenwieler weer op zijn wiel te laten landen om snelheidsverlies te voorkomen. Op banen met scherpe, onberekenbare bochten is dit niet zo simpel als het klinkt.

Het spel bevat negen onderdelen van elk vijf banen (twee race-, twee circuit- en een stuntbaan). Het winnen van de eerste acht onderdelen (Crawler, Shuffler, Walker, Hopper, Jumper, Bounder, Runner en Sprinter) bestaat uit het verslaan van door de computer gespeelde tegenstanders voor de brons-, zilver- en goudrangen. Het laatste onderdeel, Hunter, bevat de "Anti-Uni" als de computer-tegenstander. Het aanraken van de Anti-Uni tijdens dat onderdeel zorgt ervoor dat er allerlei vreemde effecten optreden, zoals het onzichtbaar worden van de baan, het omkeren van de besturing en het niet langer gelijklopen van de achtergrond.

Het is ook mogelijk om met twee spelers in een gedeeld scherm te spelen, alsmede een toernooi met acht spelers die in een-tegen-eenraces tegen elkaar streden.

Beoordeeld door Datum Score
Nintendojo 6 maart 2006 90%
Nintendo Land 2003 87%
Total! (Duitsland) mei 1995 85%
Mega Fun maart 1995 81%
GamePro (USA) maart 1995 80%
Video Games & Computer Entertainment maart 1995 80%
All Game Guide 1998 80%
Entertainment Weekly 27 januari 1995 67%
Jeuxvideo.com 17 juni 2011 65%
Electronic Gaming Monthly (EGM) februari 1995 55%
  • Een van de banen, "Wario Paint", is een verwijzing naar Mario of Wario.
  • Als "SEGA" of "SONIC" als naam gekozen wordt, wordt dit niet geaccepteerd en krijg je de melding dat de naam "niet cool genoeg" is.
  • Het spel is opgenomen in het boek 1001 Video Games You Must Play Before You Die van Tony Mott.