Universiteit van Port Elizabeth

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Universiteit van Port Elizabeth
University of Port Elizabeth
Afkorting UPE
Locatie Port Elizabeth, Zuid-Afrika
Opgericht 1964
Type Openbaar
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Universiteit van Port Elizabeth was een universiteit in Port Elizabeth in de Zuid-Afrikaanse provincie Oost-Kaap.

Na een fusie in januari 2005 met Port Elizabeth Technikon vormt het sindsdien de Nelson Mandela Metropolitaanse Universiteit.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Universiteit van Port Elizabeth werd opgericht op 31 januari 1964 met behulp van financiering en schenkingen van land door de Broederbond. Het eerste academische jaar begon op 1 maart 1965. De universiteit was de eerste van Zuid-Afrika waar zowel werd gedoceerd in het Afrikaans als in het Engels.

De universiteit verhuisde in 1974 van Central naar de buitenwijk aan de kust Summerstrand. De campus werd officieel geopend in augustus 1975 en het laatste deel werd van Bird Street overgebracht in 1979, met de opening van de natuurwetenschappelijke faculteiten. Deze campus is wat na de vorming van de Nelson Mandela Metropolitaanse Universiteit in 2005 de Zuidcampus van Summerstrand is gaan heten.

De Zuidcampus bestrijkt een enorm complex van bij elkaar 830 hectare dat werd geschonken door de stadsraad van Port Elizabeth City Council. In 1983 werd dit gebied uitgeroepen tot natuurreservaat.

Drie van de andere campussen van de universiteit zijn gevestigd in de buurt van Humewood Beach dat is aangemerkt met het internationale milieumerk Blauwe Vlag.

Verbonden[bewerken | brontekst bewerken]

Als student[bewerken | brontekst bewerken]

Eredoctoraat[bewerken | brontekst bewerken]

  • Cyril Ramaphosa (1952), jurist, vakbondsleider, activist, politicus en zakenman