Universiteit van Texas in El Paso

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bibliotheek
Durham Center

De Universiteit van Texas in El Paso (University of Texas at El Paso, UTEP) is een staatsuniversiteit in de Amerikaanse stad El Paso (Texas).

In 2014 had de universiteit ongeveer 26.000 studenten. Er kan in 71 richtingen gestudeerd worden. UTEP is de universiteit van de Verenigde Staten met het grootste aantal Mexicaans-Amerikaanse studenten. Ongeveer 70% van de studenten heeft een Mexicaanse achtergrond.

De gebouwen ligt in de heuvels met uitzicht op de Rio Grande en op de Mexicaanse stad Juárez. Zij zijn ontworpen door de lokale architect Henry Trost en zijn gebaseerd op de Tibetaanse dzong-architectuur. In een van de gebouwen is het Chenrezig Himalayan Cultural Center gevestigd.

Geschiedenis[bewerken]

De universiteit werd in 1914 opgericht onder de naam Texas State School of Mines and Metallurgy. Er waren slechts 27 leerlingen en er werd les gegeven in het voormalige Militair Instituut van El Paso. Twee jaar later waren er 36 studenten, inclusief twee meisjes. In 1916 brak er brand uit zodat er een nieuwe locatie gezocht moest worden.

Er kwam een nieuw gebouw op een stuk grond dat hen werd geschonken door bewoners van El Paso Gekozen werd voor een bouwstijl van Bhutaanse kloosters zoals die in de National Geographic gezien werd. In 1919 werd de naam van de school veranderd in Texas College of Mines and Metallurgy (TCM). In 1949 werd de naam veranderd in Texas Western College en in 1967 in de huidige naam.

UTEP was de eerste universiteit in de zuidelijke staten met een sportprogramma zonder rassenscheiding. In 1963 werd het Sun Bowl Stadium met 51.000 plaatsen gebouwd. In 1966 won UTEP het NCAA-basketbalkampioenschap.

Alumni[bewerken]

Externe link[bewerken]