Upstairs, Downstairs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Upstairs, Downstairs
De familie Bellamy
Genre Drama
Speelduur 50 minuten
Hoofdrollen Gordon Jackson
David Langton
Jean Marsh
Angela Baddeley
Rachel Gurney
Hannah Gordon
Meg Wynn Owen
Jenny Tomasin
Simon Williams
Pauline Collins
John Alderton
Gareth Hunt
Lesley-Anne Down
Anthony Andrews
Keeley Hawes
en anderen...
Regie Bill Bain
Derek Bennett
Scenario Alfred Shaughnessy
Jeremy Paul
Land van oorsprong Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Taal Engels
Uitzendingen
Start 10 oktober 1971
Einde 21 december 1975
Afleveringen 68 (5 seizoenen)
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie
Pauline Collins , speelde als het dienstmeisje Sarah

Upstairs, Downstairs is een Britse dramaserie die op de Engelse tv werd uitgezonden van 1971 tot 1975. De serie volgt het wel en wee van de aristocratische familie Bellamy en hun bedienden in het vijf verdiepingen tellende statige herenhuis aan Eaton Place no. 165 in Belgravia. Downstairs zijn de belangrijkste figuren de butler Hudson, de kokkin Mrs. Bridges en het hoofd van de meisjes Rose (een rol van Jean Marsh, die met Eileen Atkins de serie heeft bedacht) De serie begint rond 1900 en de verhaallijn eindigt in de jaren dertig. De NCRV zond de serie onder de naam "De Familie Bellamy" uit van 1973 t/m 1978. Tussen 1995 en 1996 werd de serie door de zender TV10 Gold, ook onder die titel, herhaald.

Nieuwe serie[bewerken]

In augustus 2010 kondigde de BBC aan dat de nieuwe serie zou bestaan uit drie een uur durende afleveringen, met als acteurs Keeley Hawes, Ed Stoppard, Anne Reid, Claire Foy, Adrian Scarborough, Art Malik, Ellie Kendrick en Nico Mirallegro, ook Jean Marsh en Eileen Atkins spelen mee. In de nieuwe serie is Jean Marsh te zien in de rol van Rose Buck als enig origineel lid van de oude serie. Buck heeft nu een dienstbodebureau. Ze keert terug naar 165 Eaton Place als huishoudster van de nieuwe eigenaars, de familie Holland. Vanaf midden augustus werd er in Cardiff gefilmd, waarbij delen van de stad werden omgetoverd tot Belgravia anno 1930 voor exterieurscènes. De interieurs werden opgenomen in de Llandaffstudio's van de BBC in Noord-Cardiff. Andere buiten scènes werden opgenomen in Leamington Spa, Warwickshire.

De nieuwe Upstairs Downstairs was gepland voor uitzending op BBC One met de eerste aflevering op 26 december 2010. De drie afleveringen worden/werden ook uitgezonden door buitenlandse omroepen, waaronder ABC in Australië, Sky in Nieuw-Zeeland, DR in Denemarken, TLE in Finland, IBA in Israël, TV4 in Zweden, de NCRV in Nederland en Eén in België.

Rolverdeling in de nieuwe serie[bewerken]

Upstairs

 • Ed Stoppard als Sir Hallam Holland,
 • Keeley Hawes als Lady Agnes Holland
 • Dame Eileen Atkins als Maud, Lady Holland - Sir Hallam's moeder
 • Claire Foy als Lady Persephone Towyn - Lady Agnes' zuster

Downstairs

 • Jean Marsh als Rose Buck, huishoudster
 • Adrian Scarborough als Warwick Pritchard, Butler
 • Anne Reid als Clarice Thackeray, kok
 • Art Malik als Amanjit Singh, secretaris Lady Maud Holland
 • Neil Jackson als Harry Spargo, chauffeur en lakei
 • Ellie Kendrick als Ivy Morris, meid
 • Nico Mirallegro als Johnny Proude, bediende (in twee afleveringen)
 • Helen Bradbury als Rachel Perlmutter, kamermeisje (in twee afleveringen)

Alle personages in de oude serie[bewerken]

De familie Bellamy[bewerken]

 • Richard Bellamy

Gespeeld door David Langton, Richard Bellamy, Burggraaf Bellamy of Haversham, is de jongste zoon van een dominee. Als jonge man won hij een beurs voor de Universiteit van Cambridge, waar hij uitblonk. In 1880 trouwde hij met de rijke Lady Marjorie Talbot-Carey en werd conservatief parlementslid. Zij kregen twee kinderen, James en Elizabeth. Na de dood van Lady Marjorie trouwt hij met Virginia Hamilton, een oorlogsweduwe. Tegen die tijd is hij opgeklommen tot staatssecretaris die verband houdt met de Admiraliteit in het Balfour ministerie en later wordt hij ook in de adel verheven als Burggraaf Bellamy of Haversham.

 • Lady Marjorie Bellamy

Gespeeld door Rachel Gurney: Lady Marjorie werd geboren op 6 mei 1860, of volgens een andere episode 12 juli 1864, in Southwold, Wiltshire in het huis van haar rijke ouders, Walter Talbot-Carey, 12e graaf van Southwold en Mabel, de gravin van Southwold. De Graaf had een belangrijke rol in de Conservatieve Partij. Ze had een broer, Hugo, Burggraaf Ashby, die later 13de Graaf van Southwold werd.

Ondanks de bezwaren van haar ouders ging zij in 1880 trouwen met de jongste zoon van een plattelandsdominee, Richard Bellamy en ze gingen wonen in een groot Victoriaans herenhuis dat aan Lady Marjories vader, de graaf van Southwold, behoorde op Eaton Place in de modieuze Londense wijk Belgravia. Zij kregen twee kinderen, James (geboren 1881) en Elizabeth (geboren 1887). Kort voor hun huwelijk was Richard een conservatief parlementslid geworden met hulp van zijn schoonvader.

In de zomer van 1906 had ze een affaire met een veel jongere man, Charles Victor Hammond, een kapitein bij de Khyber Rifles en een vriend van haar zoon. Nadat de affaire een tijdje aan de gang was vroeg hij haar om met hem de benen te nemen, maar ze weigerde omdat ze zich realiseerde dat haar plicht was om bij haar familie te blijven. Haar minnaar werd later, hij was toen majoor, gedood tijdens een gevecht in India in 1909. In een latere aflevering, kwam een man (Mr.Dooley) die Hammond's militaire persoonlijk begeleider was met een pakket liefdesbrieven die zij aan hem had geschreven. Afgewezen werd hij bij de voordeur door Hudson (de butler) als een "Ierse ongewassen zwerver", maar hij ging naar de stallen om zich aan te dienen bij Thomas de chauffeur. In een chantagepoging van de chauffeur, die de brieven had gekregen, kreeg hij na onderhandelingen met Lady Marjorie en Richard Bellamy, zonder dat zij dat van elkaar wisten, geld, uiteindelijk was het resultaat dat Dooley zonder geld in de gevangenis eindigde.

Ze had altijd problemen met haar twee kinderen. Elizabeths huwelijk liep uit op een scheiding en James, altijd haar favoriet, had een affaire met het dienstmeisje Sarah die een kind van hem verwachtte. James werd naar India gezonden en Sarah werd naar Southwold gebracht, maar keerde terug naar Eaton Place in mei 1909 omdat zij zich daar ongelukkig voelde. Sarah was bezig met de bevalling terwijl de Koning boven zat te dineren met de Bellamy's. Haar kind werd echter dood geboren.

Op 15 april 1912 gingen Lady Marjorie en haar kamenier, Miss Roberts, samen met de broer van Lady Majorie en zijn nieuwe vrouw de weduwe Marion Worsely als passagiers mee met de noodlottige eerste reis van de RMS Titanic. Ze werden beiden verondersteld dood te zijn, maar Roberts overleefde de ramp. De volgende dag nadat Roberts was gered, samen met andere overlevenden, was ze in een staat van shock, zodat niemand haar identiteit kende, met als gevolg dat men dacht dat Roberts en Lady Marjorie beiden dood waren. Later toen ze in een New Yorks ziekenhuis kwam realiseerde ze zich wie ze was en vervolgens ging zij terug naar Londen.

 • James Bellamy

Gespeeld door Simon Williams: James Bellamy is de zoon van Richard en Lady Marjorie Bellamy en de broer van Elizabeth. James Bellamy is een van de belangrijkste personages in Upstairs, Downstairs, die in 37 afleveringen als een arrogant en zelfzuchtig individu optreedt maar bij zijn moeder favoriet is. Hij herstelt nooit van haar dood bij de scheepsramp met de Titanic in 1912. James studeerde aan Eton en vervolgens ging hij naar de Royal Military Academy Sandhurst en 1904 is hij luitenant in de Life Guards in het Britse leger. In ongeveer 1908, begint James, nu kapitein, een affaire met het voormalige dienstmeisje Sarah, die nu een music hall zangeres is en die Elizabeth's bruiloft bezoekt. Al snel raakt Sarah zwanger door James, die schulden heeft van ongeveer € 1350. Sarah geeft hem een deel van haar winst. De familie advocaat, Sir Geoffrey Dillon, gaat Sarah naar familie van Lady Marjorie's huis, in Southwold sturen en James gaat naar India met zijn regiment, hoewel Lady Marjorie er woedend over is dat James naar het buitenland werd gezonden. Terwijl hij weg is, in de eerste maanden van 1909, keert Sarah terug naar Eaton Place. Diezelfde avond bevalt zij van een jongen, maar die sterft vrijwel onmiddellijk. Na een paar mislukte relaties trouwt James met Hazel Forrest, maar hun geluk is van korte duur als gevolg van hun uiteenlopende achtergrond, zij sterft in de Spaanse grieppandemie van 1918. James dient in de Eerste Wereldoorlog, maar is zwaargewond bij Passendale aan het westelijk front in 1917. Hij pleegt zelfmoord in 1929, na het verliezen van zijn fortuin in de Wall Street Crisis.

 • Elizabeth Bellamy

Gespeeld door Nicola Pagett: Elizabeth Bellamy, later Elizabeth Kirbridge, geboren 1886 en is de dochter van Richard en Lady Marjorie Bellamy en de zus van James Bellamy. Ze is een socialiste en een sufragette, ze trouwt met dichter Lawrence Kirbridge, maar het huwelijk werd geen succes. Elizabeth krijgt een dochter Lucy Elizabeth. Elizabeth verhuist naar New York en trouwt daar met Dana J. Wallace in ongeveer 1911, waarna ze nooit meer in de serie verschijnt.

 • Hazel Bellamy

Gespeeld door Meg Wynn Owen: Hazel Bellamy-Forrest verschijnt het eerst in de aflevering " Miss Forrest "als secretaresse van Richard Bellamy. James Bellamy is meteen tot haar aangetrokken, en binnen twee jaar trouwen ze, na haar aanvankelijk afwijzen omdat zij eerder getrouwd was met een gewelddadige alcoholist genaamd Patrick O'Connor. De klassekloof tussen James en Hazel veroorzaakt al vroeg echtelijke conflicten en meningsverschillen. In de eerste maanden van 1914 heeft Hazel een miskraam en krijgt een uitgebreide depressie. Tijdens de oorlog – als James aan het front is – wordt ze verliefd op een jonge vliegenier genaamd Jack Dyson, die in actie sterft. Hazel is bijzonder gesteld op Richard, Georgina en Rose, maar Hudson accepteert haar, een middleclass vrouw, niet als meesteres van het huis. Hazel overlijdt aan de Spaanse griep in de dagen voordat de Eerste Wereldoorlog eindigt in 1918.

 • Virginia Bellamy

Gespeeld door Hannah Gordon: Virginia, Vicountess Bellamy of Haversham – Hamilton is de weduwe van een marine-officier die sneuvelde tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ze ontmoet Richard wanneer ze om hulp gaat vragen aan een fonds voor de kinderen van marine-officieren die gedood zijn in de strijd. Virginia keert ongeveer een jaar later terug, toen haar zeventien jaar oude zoon Michael (die op dat moment dienstdoet als een Midshipman bij de Britse marine), voor de krijgsraad is gebracht wegens lafheid. Op aandringen van Hazel vraagt Richard aan de familie advocaat Sir Geoffrey Dillon om hulp. Michael wordt vervolgens gedood in een actie. Richard en Hazel zijn dol op Virginia en haar twee andere kinderen, Alice en William. Virginia en Richard gaan later trouwen en zij wordt daardoor Vicountess.

 • Georgina Worsley

Gespeeld door Lesley-Anne Down: Georgina, Markiezin van Stockbridge (née Georgina Worsley, geboren in 1895) is de stiefdochter van Lady Marjorie's broer Hugo, haar natuurlijke vader stierf toen ze zes jaar oud was. Haar moeder en stiefvader sterven samen met Lady Marjorie bij de ramp met de Titanic in 1912, waarna ze verhuist naar Eaton Place. Ze brengt de oorlogsjaren door in Frankrijk als verpleegster, onder haar patiënten is ook haar stiefneef James. Tijdens de twintiger jaren voegt zij zich bij de jongeren bekend als de "Bright Young Things" - gekke leeghoofdige types, maar haar manieren veranderen nadat ze per ongeluk een herder doodt. Ze wordt gered door de getuigenis van Robert, Markies van Stockbridge, met wie ze trouwt in 1930.

Andere personages Upstairs[bewerken]

 • Lady Southwold

Gespeeld door actrice Cathleen Nesbitt: Lady Southwold Mabel was de moeder van Lady Marjorie en grootmoeder van James en Elizabeth Bellamy. Tijdens een bezoek aan het huis van de Bellamys verloor ze naar verluidt een waardevolle broche, en de verdenking van diefstal verviel naar het personeel. Een juwelier die later aankomt bij het huis verklaard dat Lady Southwold de broche bij de winkel had gebracht on gerepareerd te worden.

 • "Bunny," Marquess of Newbury

Gespeeld door John Quayle: Lord Newberry, later de Markies van Newberry en bij zijn vrienden bekend als 'Bunny', hij is de beste vriend van James Bellamy. Een zachtmoedig en rustige man, hij trouwde met Lady Diana Russell.

 • Diana Newbury

Gespeeld door Celia Bannerman: Diana, Markiezin van Newbury is een vriend van James Bellamy, zij trouwde met zijn beste vriend Bunny. James en Diana brengen samen een weekend door nadat Hazel is overleden, maar James wil niet met haar trouwen zoals Diana hoopte. Ze besluit terug te keren naar Bunny.

 • Julius Karekin

Gespeeld door Donald Burton; Julius Karekin is een rijk man en een zeer goed geïnformeerde en getalenteerde effectenmakelaar van Armeense afkomst, hij heeft een affaire met de onlangs gescheiden Elizabeth Kirbridge, aan wie hij beide een hoedenwinkel gaf, en met succes investeringen doet met een som geld hetgeen Elizabeth had geërfd van haar onlangs overleden grootvader. Karekin koopt ook Eaton Place 165 wanneer de huurovereenkomst te koop is na de dood van Lord Southwold, vervolgens geeft hij de akte aan Elizabeth om haar ouders te redden van uitzetting uit het huis.

 • Lady Dolly Hale

Gespeeld door Madeleine Cannon: Lady Dorothy "Dolly" Beatrice Louisa Hale is een van de beste vrienden van Georgina's en een collega. Lady Dolly is de dochter van de graaf van Shelbourne en woont, in 1928 in Mayfair . In 1927, tijdens een bezoek aan Georgina, ontmoet Lady Dolly Frederik, de lakei van Bellamy, en al snel beginnen ze een affaire. Echter, in de zomer van 1928, doen Lady Dolly, Georgina, Lord Stockbridge en drie anderen mee aan een speurtocht , Georgina rijdt naar beneden om de rit te stoppen en ze verliest het stuur en doodt een man op zijn fiets . Op het dan volgende gerechtelijk onderzoek , legt Lady Dolly (die cocaïne gebruikt), verklaringen af die Georgina's zaak schaden. Na de lijkschouwing, verklaard Georgina dat ze Lady Dolly nooit meer wil terugzien.

 • Lady Prudence Fairfax

Gespeeld door Joan Benham: Lady Prudence Fairfax is de oudste en beste vriend van Lady Marjorie. Ze houdt van roddels en is frivool, maar ze blijft een nauwe en vertrouwde vriend van de familie tot het einde van de reeks. Lady Prudence was een weduwe met een volwassen dochter, genaamd Agatha. Op een gegeven moment, na Lady Marjories dood, bezocht Lady Prudence regelmatig het huis en zag hoe Richard Bellamy en zijn zoon James met elkaar omgingen.

 • Lawrence Kirbridge

Gespeeld door Ian Ogilvy , de socialistische dichter Lawrence Arthur Kirbridge is de eerste echtgenoot van Elisabeth of Wallace. Als de affaire en zwangerschap aan het licht komen, krijgt hij een uitkering en vertrekt naar het buitenland. Hun huwelijk ging op de klippen toen Lawrence niet in seks geïnteresseerd bleek te zijn. Hij is de kleinzoon van een baron uit Dorset, hij werd opgeleid aan de universiteit van Cambridge en trouwde met Elizabeth in juni van 1908.

 • Robert, Marquess of Stockbridge

Gespeeld door Anthony Andrews: Lord Robert Charles Algernon St. John Stockbridge, Markies van Stockbridge is de zoon van de hertog en hertogin van Buckminster. Hij is een ietwat terughoudend lid van wilde sociale groep van Georgina Worsley en Lady Dolly. Hij en Georgina zijn verliefd, maar zijn ouders staan erop dat hij eerst aan een lange reis rond de wereld begint zonder haar, voordat ze hem hun toestemming geven om te trouwen, hetgeen ze dan ook doen in de zomer van 1930.

 • Sir Geoffrey Dillon

Gespeeld door Raymond Huntley: Sir Geoffrey Dillon is de familie advocaat en notaris van de Bellamy familie en een persoonlijke vriend van Richard en Lady Marjorie. Zijn eerste loyaliteit is aan de Talbot-Careys waar hij ook voor werkt, maar hij blijkt vaak nuttig voor de Bellamys.

Personages Downstairs[bewerken]

 • Angus Hudson = Butler en hoofd van het personeel

Gespeeld door Gordon Jackson hij won een Emmy voor (Supporting Actor, Single Performance, Comedy or Drama Series, voor "The Beastly Hun."): Angus Hudson was de autoritaire Schotse butler in het huishouden van Richard Bellamy, Eaton Place, 165 in Belgravia, Londen.

Hudson was een goed opgeleide man met een arbeidersklasse achtergrond, en hoewel hij een beetje bekrompen is in sommige van zijn opvattingen (in het bijzonder tegenover Duitsers), was hij in wezen een eerlijke, rechtvaardige en goedhartige man. Hij toont, bij gelegenheden, een gevoel voor humor en maakt af en toe een grapje met de andere medewerkers en praat zelfs over voetbalwedstrijden met Edward de lakei! Zijn talenten lagen in de organisatie van het personeel, zijn theologische kennis en ook zijn mooie handschrift, wat beschouwd wordt als een grote kunst, zoals iedere Kerst blijkt bij het verzenden van kaarten naar vrienden en zijn broer in Schotland. Hij werd afgeschilderd als een voorbeeldige butler, en zijn loyaliteit naar de familie Bellamy was zonder twijfel. Dit was maar goed ook, want de familie Bellamy had een aantal schokkende geheimen.

Hij was de chef van de personeel en in eerste instantie waren dat Mrs Bridges (met wie hij uiteindelijk trouwt in de laatste aflevering van de serie), de Ierse keukenmeid Emily , de excentrieke lakei Alfred Harris , de pragmatische hoofdmeid (en later kamenier) Rose Buck , de ondeugende dienstmeid Sarah Moffat , koetsier Pearce en Lady Marjorie 's kamenier Maude Roberts . Later personeel dat onder zijn gezag komt, zijn onder meer de lakei Edward Barnes, dienstmeije Daisy Peel / Barnes en de onnozele keukenmeid Ruby Finch.

In de laatste aflevering, gaan Mrs Bridges en Hudson trouwen en zouden verhuizen naar een pension aan zee om daar verder te gaan met hun bestaan. Door het overlijden van Angela Beddeley ging dit plan niet door.

 • Mrs Kate Bridges = Kokkin

Gespeeld door Angela Baddeley, die tweemaal werd genomineerd voor een Emmy (Voortreffelijke Prestaties door een Vrouwelijke Bijrol).: Kate Bridges was de kokkin in het huis op Eaton Place in de hele serie. In de eerste serie aflevering " Waarom is haar deur vergrendeld ", maakt mevrouw Bridges melding van haar man die vijftien jaar eerder zou zijn overleden, en in de aflevering met een bezoek aan koning Edward VII, verteld Lady Marjorie dat hun kokkin geen Franse chef-kok is , maar "een temperamentvolle weduwe uit Bristol." Maar in de derde reeks in de finale "The Sudden Storm", stelt Mr Hudson dat er nooit een "Mr Bridges" was, maar dat de term "mevrouw" een hoffelijkheid is die gewoonlijk toegepast wordt op een kok in het huishouden van een gentleman. In de laatste aflevering, zijn Bridges en Hudson getrouwd en zouden verhuizen naar een pension aan zee om daar verder te gaan met hun bestaan. Door het overlijden van Angela Beddeley ging dit plan niet door.

 • Rose Buck = Hoofd van de dienstmeisjes

Gespeeld door Jean Marsh , die vier keer voor een Emmy genomineerd was voor Beste Actrice in een Drama serie en de Emmy eenmaal won. Samen met Eileen Atkins heeft zij de serie bedacht. : Rose Buck begon op 13jarige leeftijd al te werken en werd later een portierster op het Southwold landgoed waar Lady Marjorie is geboren en opgegroeid. Zij is later het hoofddienstmeisje op Eaton Place 1903-1919 (inclusief een korte periode als dienstmeisje bij Elizabeth Kirbridge), en Virginia Bellamy's kamenier van 1919 tot1930. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werkt ze ook als een conductrice .

 • Alfred Harris = Lakei

Gespeeld door George Innes: Alfred Harris is de eerste lakei op Eaton Place in 1895. Hij vlucht in ongenade uit het huis in 1905 na de ontdekking dat hij een seksuele betrekking had met een gast, de Duitse spion baron Klaus von Rimmer. Hij keert terug naar het huis in 1913 en zoekt daar toevlucht na het vermoorden van zijn nieuwe werkgever en minnaar. Hudson vertelt alles aan de heer Bellamy, die de politie waarschuwt. Er volgt nog een dramatische confrontatie, daar Alfred Edward gijzelt met een mes. Alfred wordt later opgehangen.

 • Daisy Peel = Dienstmeisje

Gespeeld door Jacqueline Tong , die ooit werd genomineerd voor een Emmy (Bijzondere voortdurende prestaties door een vrouwelijke bijrol). : Daisy Barnes-Peel is dienstmeisje en later het hoofddienstmeisje in de periode 1919-1930, daarna gaat zij met haar man Edward werken voor het echtpaar Stockbridge

 • Edward Barnes – Huisknecht en lakei

Gespeeld door Christopher Beeny: ,Edward Barnes vervangt Alfred als lakei in 1906, en blijft tot hij vertrekt om naar de oorlog te gaan in 1915, na net getrouwd te zijn met Daisy. Na de oorlog, en na een korte periode waarin hij en Daisy vertrekken, wordt hij chauffeur en butler onder de Bellamys, en in 1930 wordt hij butler van Lord en Lady Stockbridge.

 • Emily – keukenmeid

Gespeeld door Evin Crowley: De Ierse keukenmeid Aoibhinn is bekend in het huis als Emily Ze is een erg aardig, onhandig meisje dat vaak wordt uitgescholden door Mrs. Bridges. In de aflevering I Dies From Love, zijn Emily en een lakei genaamd William uit het huishouden van de vriendin van Lady Bellamy, mevrouw Van Groeben, verliefd geworden en willen trouwen. Echter, Lady Bellamy en mevrouw Van Groeben vertellen hun personeelsleden dat ze elkaar niet meer mogen zien, en William voldoet daaraan. Nadat hij een liefdesbrief die Emily schreef aan hem (en die hij nooit had geopend) terugstuurde, had Emily een gebroken hart, en pleegde zelfmoord.

 • Frederick Norton = Lakei

Gespeeld door Gareth Hunt: Frederick Norton verschijnt voor het eerst als James Bellamy's persoonlijke knecht als hij arriveert bij Eaton Place om terug te keren uit de oorlog met sommige van James's bezittingen als wordt aangenomen dat hij gedood is in oktober 1917. Na de oorlog, en na het vertrek van Edward, is Frederick ingehuurd als lakei door James, die toch heelhuids terugkwam. In juni 1927, beginnen Frederick en Lady Dolly Hale een affaire, en Frederick neemt ontslag om een nieuw leven te beginnen als filmacteur en als een escort.

 • Lily Hawkins = Dienstmeisje

Gespeeld door Karen Dotrice : Lily Hawkins (geboren in Shoreditch , Londen) komt op Eaton Place als onderdienstmeisje ter vervanging van Daisy, die vertrokken is naar een nieuw leven met Edward. Lily is een rustig, hardwerkend en zorgzaam meisje. In het voorjaar van 1924, brengen Lily en Hudson hun tijd samen af en toe door en geeft Hudson aan met haar te willen trouwen. Echter, Lily ziet Hudson meer als een vaderfiguur. Ze verlaat Eaton Place, zonder iemand iets te vertellen en gaat naar haar moeder, een weduwe in Banbury .

 • Miss Maude Roberts = Kamenier

Gespeeld door Patsy Smart: Maude Roberts is al lange tijd Lady Marjorie's dienstmeisje (of kamenier). Ze is nogal kieskeurig en is achterdochtig over de mensen om haar heen, zowel boven als beneden. Tijdens een afternoontea in de ruimte van het personeel onthult ze een beetje over zichzelf aan de andere personeelsleden dat ze als een jonge vrouw door haar vader werd betrapt met een jonge man. Ontevreden daarover, stuurde hij haar later in een huishoudelijke dienst, waar ze tot haar huidige positie steeg en dat bleef tot op heden. In april 1912, overleeft Miss Roberts de ondergang van de Titanic tijdens de reis naar Amerika met Lady Marjorie, die verdrinkt. Na een week opgegeven als te zijn vermist verschijnt Miss Roberts op no. 165, van het manifest tot verbazing van het personeel, die aannamen dat zij ook was omgekomen. Ze is echter emotioneel verstoord door het tot zinken brengen en het verlies van Lady Marjorie, en neemt de schuld persoonlijk, en wordt later door Richard een psychiatrisch ziekenhuis gestuurd.

 • Pearce = Koetsier

Gespeeld door Brian Osborne: Pearce waarvan de eerste naam nooit wordt onthuld, is de koetsier van 1903 tot 1909, wanneer hij wordt vervangen door Thomas Watkins. Volgens het verhaal, heeft Pearce niets met auto's, en keert terug naar zijn vorige positie als stalhoofd van de bruidegom van Lady Wanborough.

 • Ruby Finch = Keukenmeid

Gespeeld door Jenny Tomasin: , Ruby Finch is de keukenmeid op Eaton Place. Ze werd voorafgegaan door Doris, Nellie, en Emily. Het is verschillende keren gesuggereerd dat ze licht verstandelijk gehandicap is . Ruby komt aan op Eaton Place in 1908 of 1909, net na het huwelijk van Elizabeth met Lawrence, maar gaat in 1915 weg om in een munitiefabriek te werken in Silvertown. Ze keert terug in het begin van het volgende jaar nadat de fabriek is vernietigd door een explosie . Ze gaat weer kort weg in 1929 en gaat werken als meisje voor een dame. In 1930 gaat ze met de heer en mevrouw Hudson mee om te werken in hun pension. (Door het overlijden van Gordon Jackson die de rol van Hudson speelt gaat dit plan niet door)

 • Sarah Moffat = Dienstmeisje

Gespeeld door Pauline Collins : Sarah Moffat (ook wel bekend als Clemence Dumas, Clemence Moffat, en Sarah Delice), beweert de dochter van Albert Moffat en Marianne Dumas te zijn en de achterkleindochter van Alexandre Dumas . Analfabeet en onervaren, wordt ze naar Eaton Place gestuurd door een agentschap voor huispersoneel. Ze krijgt de naam Sarah van Lady Marjorie. Ze heeft snel een onwaarschijnlijke vriendschap met het hoofddienstmeisje, Rose. In juni 1904, vraagt Richard Bellamy de kunstschilder Guthrie Scone om zijn vrouw te schilderen. Sarah gaat Lady Marjorie's jurken afleveren aan zijn atIelier, en al snel gaat Scone haar ook schilderen. Wanneer beide schilderijen samen worden tentoongesteld als "De Meesteres" en "The Maids", Sarah en Rose, die Scone ook heeft geschilderd via Sarah's beschrijvingen, worden ze bijna ontslagen, maar Scone overtuigt Richard om ze te houden. Twee maanden later, verlaat Sarah geschoffeerd door James Eaton Place. In 1908, keert Sarah keert naar Eaton Place, maar gaat weer snel weg nadat ze wordt beschuldigd van diefstal. Ze begint dan een carrière als de music-hall entertainer Clemence Dumas / Sarah Delice, bekend van nummers als "Wat gaan we doen met oom Arthur?" Rond dezelfde tijd, begint ze een affaire met James Bellamy en wordt zwanger, wat resulteert dat James naar India gezonden wordt . Sarah verliest de baby en uiteindelijk trouwt ze met Bellamys chauffeur Thomas Watkins, en ze verlaten hun betrekking. Hun leven na het verlaten van Eaton Place wordt geportretteerd in de spin-offserie Thomas & Sarah .

 • Thomas Watkins = Lakei later Chauffeur

Gespeeld door John Alderton : David Thomas Watkins groeide op in Wales. In juni 1909 wordt hij dienstknecht, en later chauffeur van Lawrence en Elizabeth Kirbridge, en wordt vriend van Rose. Wanneer het huwelijk van Lawrence en Elizabeth eindigt wordt Thomas chauffeur bij de Bellamys op Eaton Place, waar hij uiteindelijk Richard en Lady Marjorie chanteert en later met Sarah een garage bedrijf begint.

 • Gregory Wilmot = Verloofde van Rose

Gespeeld door Keith Barron: Sergeant Gregory Walter Wilmot is de verloofde van Rose. Hij is een Britse schapenboer en woonachtig in Australië , hij heeft socialistische opvattingen. Hij en Rose ontmoeten elkaar op een tram, in april 1914 toen hij per ongeluk op een taart ging zitten die zij bij zich had. Al snel beginnen ze een affaire en binnen een week, op 12 april, gaat Rose akkoord om met hem terug te gaan naar Australië en zijn vrouw te worden, maar ze bedenkt zich op het laatste moment. Na het uitbreken van de oorlog, wordt hij een sergeant, betrokken bij de slag om Gallipoli . Tijdens verlof in Londen in 1916, zoekt Rose op en ze komen overeen om te trouwen als de oorlog eindigt. Echter, later in 1916 wordt hij neergeschoten door een sluipschutter tijdens het terugkeren van patrouille. Hij laat Rose 1200 pond volgens zijn testament .

Afleveringen[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van afleveringen van Upstairs, Downstairs voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]