Gebruiker:Southparkfan/Base transceiver station

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Onderdelen van een basisstation
Een zendmast met de antennes bovenin. Vaak wordt de mast (met antennes) onterecht voor basisstation aangezien. Het daadwerkelijke BTS zit in het schuurtje naast de mast.

Het base transceiver station (BTS) of basisstation is de verzamelnaam voor apparatuur die draadloze communicatie tussen een netwerk en de apparatuur van de eindgebruiker (user equipment, ook wel UE genoemd) mogelijk maakt. Bij apparatuur van de eindgebruiker kan men denken aan mobiele telefoons en computers die gebruik maken van wifi. Het netwerk kan onder andere gebaseerd zijn op de standaarden van GSM, CDMA, Wi-Fi, WiMAX en toepassingen van wide area network (WAN).

Het BTS wordt ook wel node B (in 3G-netwerken) genoemd. De afkorting eNB (evolved node B) wordt tevens gebruikt binnen de LTE-standaard.

Hoewel de term basisstation op bijna elke standaard wat betreft draadloze communicatie van toepassing is, wordt de term praktisch uitsluitend gebruikt in netwerken voor mobiele telefonie, gebaseerd op de GSM-, UMTS- en LTE-standaarden. In dat geval is het basisstation onderdeel van het base station subsystem (BSS). In enkele gevallen bevat het basisstation functies voor hardwarematige versleuteling van gegevens. Het is gebruikelijk dat een basisstation meerdere transceivers heeft, zodat meerdere frequenties en antennes aangestuurd kunnen worden. Een BTS wordt weer aangestuurd door een basisstationcontroller (base station controller; BSC) en een beheerinterface (base station control function; BCF). Het BCF kan geïntegreerd zijn in de transceivers. Het BCF maakt communicatie tussen de onderhoudsafdeling van de basisstationeigenaar en het network management system (NMS) mogelijk, vanwaaruit verschillende onderdelen van het BTS beheerd kunnen worden. De basis (structuur en functionaliteit) van een basisstation is onafhankelijk van de gebruikte draadloze technologie en standaarden.

Architectuur[bewerken | brontekst bewerken]

Architectuur van een GSM-netwerk.

Een basisstation bestaat meestal uit, werkt samen met of is onderdeel van de volgende componenten[1]:

Transceiver
De transceiver is verantwoordelijk voor het verzenden en ontvangen van de radiosignalen. Ook het doorgeven van gegevens (en ontvangen van) naar de hoger gelegen lagen in het netwerk (zoals de basisstationcontroller) behoort tot de verantwoordelijkheden van de transceiver.
Versterker
De versterker versterkt het radiosignaal van de transceiver, voordat het radiosignaal door de antennes wordt verzonden. De versterker kan ook in de transceiver geïntegreerd zijn.
Combiner
De combiner combineert de invoer en uitvoer van meerdere transceivers zodat deze via één antenne verzonden kunnen worden. Dit scheelt in het aantal antennes.
Multiplexer
De multiplexer scheidt de door de antenne verzonden en ontvangen radiosignalen van elkaar. Voor het verzenden en ontvangen van radiosignalen worden dezelfde antennepoorten (kabels naar de antenne) gebruikt.
Antenne (niet in het basisstation geïntegreerd)
Vanuit deze inrichting worden de radiosignalen daadwerkelijk verzonden en ontvangen.
Basisstationcontroller
In het netwerk staan een of meerdere basisstationcontrollers die de basisstations aansturen. Deze controller is verantwoordelijk voor het uitdelen van radiokanalen aan de mobiele telefoon en het naadloos overnemen van mobiele telefoons die van basisstation wisselen.[2][3]
Base station subsystem
Een base station subsystem is een set die bestaat uit basisstations en basisstationcontroller(s) die met elkaar samenwerken. Het is een van de drie grote onderdelen van een GSM-netwerk.[2][4]
Network switch subsystem
Een network switch subsystem is een ander onderdeel van een GSM-netwerk. Enkele onderdelen van het network switch subsystem zijn het switchingcentrum, het home location register, het visited location register en het authentication center.
Switchingcentrum
Het switchingcentrum (mobile switching center) fungeert als intermediair voor het base station subsystem en de rest van het telefonienetwerk. In de GSM-standaard wordt het switchingcentrum alleen ingezet voor circuitgeschakeld netwerkverkeer, zoals bel- en sms-verkeer.
Alarmmonitoringsysteem
In een alarmmonitoringsyssteem worden alle onderdelen in een basisstation continu in de gaten gehouden. Bij een storing wordt de eigenaar van het basisstation automatisch op de hoogte gesteld.
Beheerinterface
Vanuit de beheerinterface wordt de software en configuratie van de verschillende onderdelen in een basisstation beheerd.
Baseband unit
De baseband unit regelt de frequentieverspringing en het verwerken van digitale signalen.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

[[Categorie:Telecommunicatie]]