Vélib'

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vélib'
een stallingsstation van de Vélib'
een stallingsstation van de Vélib'
Oprichtingsdatum 2007
Systeem Vélib'
Exploitant JCDecaux
Aantal stations 1202
Aantal fietsen 20.000
Toeristisch gebruik ja
Website www.velib.paris

Vélib' (vélo libre, oftewel vrije fiets) is een openbaar verhuurprogramma voor fietsen in Parijs dat op 15 juli 2007 van start ging. Het huren van een fiets gaat automatisch, zonder de tussenkomst van bijvoorbeeld een fietsenmaker. Meestal worden de fietsen met een abonnement gehuurd, maar een fiets kan ook incidenteel worden gehuurd. Wanneer een Vélib' niet wordt gebruikt, staat die vergrendeld aan een paal in een fietsenstalling. De Velib' is geen echte witte fiets, omdat die in principe gratis zijn.

In 2006 opende het stadsbestuur de inschrijving voor het uitvoeren van het verhuren van fietsen. JCDecaux was een van de inschrijvers. Toen het project werd gegund aan concurrent Clear Channel vocht JCDecaux de beslissing aan bij de rechter. In november 2006 kreeg het bedrijf gelijk. De inschrijving moest worden overgedaan. Dit keer werd het project gegund aan JCDecaux. Onder de naam Vélib' ging het op 15 juli 2007 van start. Vélib' heeft ongeveer 20.000 fietsen, die door Accell zijn gemaakt en bijna 1450 stallingen.

De Vélib' is eigendom van en wordt beheerd door de gemeente, het wordt medegefinancierd door JCDecaux.

Omdat het een automatisch systeem is, moet met een betaalkaart worden betaald. De fiets kan het eerste half uur gratis gebruikt worden, daarna kost het één tot vier euro per elk opeenvolgend half uur. Doordat een langere huur relatief duurder wordt, zorgt men ervoor dat de fietsen in circulatie blijven.

In andere steden in Europa worden op deze manier ook fietsen verhuurd, in iedere stad heeft het systeem zijn eigen naam.

Externe link[bewerken]