JCDecaux

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mupi in Enschede

JCDecaux Groep (Euronext: DEC) is een multinationaal bedrijf, dat zich richt op reclamedragend stadsmeubilair.

JCDecaux is wereldmarktleider op het gebied van (reclamedragend) stadsmeubilair en de op één na grootste buitenreclame-exploitant ter wereld. Het bedrijf is in Nederland en België bekend vanwege haar Abribussen (bushaltes, soms kortweg ook wel Abri's genoemd), Mupi's® (dubbelzijdige zuilen met ruimte voor publieke en commerciële informatie), zuilen, billboards en Vitrines®. JCDecaux is vertegenwoordigd in 54 Nederlandse steden, waarvan 22 van de grootste 25.

Geschiedenis[bewerken]

JCDecaux is in 1964 opgericht door Jean-Claude Decaux in het Franse Lyon. Inmiddels is het bedrijf actief in 54 landen en op 141 vliegvelden. De reclameboodschappen op haar objecten bereiken dagelijks 175 miljoen wereldburgers. Het hoofdkwartier van de JCDecaux Groep is gevestigd in Plaisir, een voorstad van Parijs. Internationaal gezien verwierf het bedrijf onder meer naam door de herinrichting van de Champs-Élysées en de invoering van het zogenaamde witte fietsenplan (Vélib) in Parijs.

Buitenreclame in beweging[bewerken]

Een opmerkelijke ontwikkeling die momenteel gaande is in de wereld van buitenreclame, is de integratie van voor deze branche nieuwe technologie in buitenreclame-objecten. JCDecaux Innovate is binnen Nederland verantwoordelijk voor onder meer het uitrusten van objecten met crossmediale toepassingen. Zo zijn inmiddels meerdere malen Abri’s (bushaltes) uitgerust met webcams, bluetooth-ontvangers en aansluitingen voor MP3-spelers. Ook wordt in de reclamecaissons en –affiches steeds vaker gebruikgemaakt van led-verlichting, hetgeen duurzamer is en meer belichtingsmogelijkheden biedt, en speciale lichteffecten; soms wordt er een beeldscherm in verwerkt dat bewegende beelden toont.

Externe links[bewerken]