V1-lanceerbaan in Lettele

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Restanten V1-lanceerbaan Lettele

V1-lanceerbaan in Lettele is een voormalige V1-lanceerinrichting in Lettele, waarvan fundamenten nog zichtbaar zijn.

De onderdelen van de V1's werden per trein aangevoerd en verzameld op het emplacement in Deventer. Daarna werden ze per vrachtauto naar de basis gebracht. Dit gebeurde 's nachts en via de landelijke wegen die met hun vele bomen voor een goede camouflage zorgden. Vervolgens werden de onderdelen in houten keten gemonteerd en via een smalspoor met mankracht naar de lanceerbaan geschoven.

Vanaf deze baan in Lettele werden ongeveer 400 V1's afgeschoten in de periode van 16 december 1944 tot 29 maart 1945. Elf dagen voor de bevrijding van Lettele, op 29 maart 1945 om 21.30 uur om precies te zijn, werd de baan opgeblazen door de Duitsers. Lettele werd op 9 april 1945 bevrijd.

In de omgeving van de lanceerbaan zijn talrijke kraters zichtbaar van kort na de start neergestorte en ontplofte V1's.

Het bijzondere aan deze lanceerplaats zijn de witte bollen die er bij zijn geplaatst. Deze bollen waren onderdeel van een V1-raket. De bollen waren met pianosnaren omwikkeld voor extra stevigheid tegen de hoge druk en bevatten samengeperste lucht (150 bar) die in de romp achter de brandstoftank waren geplaatst. Samen met kerosine zorgde dit voor een zeer krachtig ontbrandingsmengsel. De samengeperste lucht zorgde ook voor de bediening van het hoogte en richtingsroer.