Val Kilmer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Val Kilmer
Val Kilmer in 2005
Algemene informatie
Volledige naam Val Edward Kilmer
Geboren Los Angeles, 31 december 1959
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1984-
Officiële website
(en) IMDb-profiel
(en) IBDB-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) Allmusic-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Val Edward Kilmer (Los Angeles, 31 december 1959) is een Amerikaans acteur.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Val Kilmer groeide op in de San Fernando Valley. Zijn familie is een schoolvoorbeeld van gemengd bloed. Hij heeft onder andere Schots, Zweeds, Iers, Mongools en Cherokee-bloed in de aderen. Toen hij 17 jaar oud was kwam zijn jongere broer Wesley om het leven door verdrinking, nadat hij een epileptische aanval kreeg in bad.

Kilmer leerde acteren aan de beroemde Juilliard Drama School in New York. Hij was de jongste student in de geschiedenis die tot Juilliard werd toegelaten. In 1983 speelde hij zijn eerste televisierol en een jaar later was hij voor het eerst op het witte doek te zien in de comedy Top Secret! Zijn grote doorbraak beleefde hij in 1986 in de rol van Tom 'Iceman' Kazanski in Top Gun. Bekende rollen daarna waren onder andere Jim Morrison in The Doors (1991), Batman in Batman Forever (1995), Simon Templar in The Saint (1997) en Philip in Alexander (2004).

Val Kilmer staat bekend als een lastige acteur. Vooral met regisseur John Frankenheimer kon hij slecht opschieten; de laatste liet hem eens van de set verwijderen.[bron?] Anderen beschouwen hem als een toegewijde, hardwerkende man.[bron?]

Naast acteren houdt hij zich ook bezig met schrijven. In 1981 schreef hij het toneelstuk How It All Began. Later in de jaren '80 schreef hij een aantal gedichten, onder andere over Michelle Pfeiffer, die gebundeld werden in My Eden after burns. Hij waagt zich ook aan zingen, zo nam hij de zang in de film The Doors voor eigen rekening.[1]

Kilmer speelt ook op het toneel. In 2004 speelde hij Mozes in een musical en in 2005 speelde hij in Londen in het toneelstuk The Postman Always Rings Twice.

Van 1988 tot 1996 was hij getrouwd met de Britse actrice Joanne Whalley, die hij leerde kennen tijdens de opnames van Willow. Zij kregen twee kinderen: een dochter, Mercedes, geboren in 1992 en een zoon, Jack, geboren in 1995. Zijn zoon Jack Kilmer spreekt de stem in van Val Kilmers rol Madmartigan voor de televisieserie Willow. In december 2023 vertolkt Val Kilmer de rol van "Harm" uit de film (Revenge of the Red Candle)

In 2015 werd Kilmer getroffen door keelkanker. Hij onderging tweemaal een tracheotomie.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]