Valentin Henneman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Valentin Henneman (Oostkamp, 7 juli 1861 – Bangor, Me (U.S.A.), 1930) was een Belgisch figuratief kunstschilder die uitweek naar de Verenigde Staten van Amerika.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Valentin Henneman werd in Oostkamp (West-Vlaanderen) geboren in een gezin van 10 kinderen. Hij was leerling aan de Academie van Brugge in 1882-1883 en aan de Academie van Antwerpen in 1884-1886. Daarna studeerde hij nog aan het Hoger Instituut in dezelfde stad, onder leiding van Pieter-Jan van der Ouderaa. Hij nam deel aan de voorbereidende proef voor de Prijs van Rome in 1886 maar hij raakte niet door de preselectie. Na zijn studies schilderde hij heel wat portretten van notabelen in Brugge en omgeving. Daarnaast maakte hij ook schilderijen met landschappen. Hij vestigde zijn atelier achter de herberg die zijn ouders in Assebroek uitbaatten. In 1893 kocht de gemeente Oostkamp het schilderij 'Onderwezen door zijn kleinkind'.

In 1897 nam hij deel aan de jaarlijkse bedevaart van de Katholieke Arbeidersbeweging in Italië. Daarna vertrok hij in 1904 naar de U.S.A. waar hij onder meer portretten schilderde van een zakenman en aanwezig was op de Wereldtentoonstelling in St. Louis. Hij verbleef en werkte in de buurt van Fitchburg aan de Oostkust, waar hij onder meer aan de wieg stond van de Commonwealth Art Colony in Boothbay Harbour, samen met Asa R. Randall.[1]. Hij reisde zowat elk jaar tussen Brugge en de V.S..

Na zijn huwelijk op 31 december 1917 met Mabel Dealing vestigde hij zich definitief in Bangor.

Henneman bouwde er een schilderscarrière uit als schilder van portretten, stadsgezichten, landschappen en stemmige havengezichten uit de buurt, zoals bv. Boothbay Harbor. Vanaf 1923 werkte hij met sneeuw of ijs - hij maakte sneeuwsculpturen van Amerikaanse presidenten, kunstenaars en andere beroemdheden en van dieren. Hij stelde deze tentoon in zijn tuin wat hem de naam de “Snow Sculptor' opleverde

Hij had er ook lesopdrachten aan de Bangor Society of Art en stelde onder meer tentoon in Bangor Public Library.

Hij nam deel aan diverse tentoonstellingen in binnen- en buitenland, onder meer in 1908 aan de tentoonstelling “Bruges. Ses Peintres” met het schilderij “Gentpoort. Winteravond”. Hij gaf toen twee adressen op : Haverloostraat 8 in Assebroek en ook woonplaats Boston (zonder adres te specificeren).

Henneman was ook etser en beeldhouwer.

Enkele van zijn schilderijen en een buste van vice-president Hannibal Hamlin bevinden zich in Bangor Public Library.