Valentin Henneman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Valentin Henneman (Oostkamp, 7 juli 1861 – Bangor, Me (U.S.A.), 1930) was een Belgisch figuratief kunstschilder die uitweek naar de Verenigde Staten van Amerika.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Valentin Henneman werd in Oostkamp (West-Vlaanderen) geboren in een gezin van 10 kinderen. Hij was leerling aan de Academie van Brugge in 1882-1883 en aan de Academie van Antwerpen in 1884-1886. Hij nam deel aan de wedstrijden voor de Prijs van Rome in 1886 maar zonder resultaat. Na zijn studies schilderde hij heel wat portretten van notabelen in Brugge en omgeving. Daarnaast maakte hij ook schilderijen met landschappen. Hij vestigde zijn atelier achter de herberg die zijn ouders in Assebroek uitbaatten.

In 1897 nam hij deel aan de jaarlijkse bedevaart van de Katholieke Arbeidersbeweging in Italië. Daarna vertrok hij in 1904 naar de U.S.A. Hij woonde en werkte in de buurt van Boston op de Oostkust, waar hij onder meer aan de wieg stond van de Commonwealth Art Colony in Boothbay Harbour, samen met Asa R. Randall en Grove R. Branch.[1] . Na zijn huwelijk op 31 december 1917 met Mabel Dealing vestigde hij zich in Bangor.

Henneman bouwde er een schilderscarrière uit als schilder van portretten, stadsgezichten, landschappen en stemmige havengezichten uit de buurt, zoals bv. Boothbay Harbor. Hij moet er ook met sneeuw of ijs gewerkt hebben want lokaal was hij bekend als de “Snow Sculptor”. Hij had er ook lesopdrachten aan de Bangor Society of Art.

Hij nam deel aan diverse tentoonstellingen in binnen- en buitenland, onder meer in 1908 aan de tentoonstelling “Bruges. Ses Peintres” met het schilderij “Gentpoort. Winteravond”. Hij gaf toen twee adressen op : Haverloostraat 8 in Assebroek en ook woonplaats Boston (zonder adres te specificeren).

Henneman was ook etser en beeldhouwer.

Zijn persoonlijke documenten bevinden zich in het Bangor Public Library.