Van Aldegondebaan 7

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Van Aldegondebaan 7
Van Aldegondebaan 7, mei 2012
Locatie
Locatie Van Aldegondebaan 7, Bergen op Zoom
Coördinaten 51° 29′ NB, 4° 18′ OL
Status en tijdlijn
Status Rijksmonument
Oorspr. functie Bierbrouwerij
Huidig gebruik momenteel leeg
Start bouw 1873
Bouw gereed 1874
Opening 17 juli 1874
Sluiting 1930
Verbouwing 1946, 1963, 1975, 2001
Bouwinfo
Architect J. Weyts
Eigenaar W.F.M. de Kort
Erkenning
Monumentnummer 517118
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het pand op het adres Van Aldegondebaan 7 in de stad Bergen op Zoom in de Nederlandse provincie Noord-Brabant is een Rijksmonument met nummer 517118.[1]. In het gebouw was een bierbrouwerij gevestigd. Het pand staat momenteel leeg.

Bouw en beginjaren[bewerken | brontekst bewerken]

Het pand is in 1873 gebouwd in opdracht van de industrieel Arnoldus Asselbergs. Voor de bouw werden stenen gebruikt die afkomstig waren uit de vestingmuren van de stad, die op dat moment gesloopt werden. Na voltooiing van de bouw werd er in het pand een brouwerij gevestigd, met de naam "Bergen op Zoomsche Beiersche Bierbrouwerij Asselbergs, van Heijst en Co". De familie Van Heijst was een brouwersfamilie, afkomstig uit Waspik, die naar Bergen op Zoom was gekomen om de brouwerij draaiende te houden.

Opkomst en ondergang[bewerken | brontekst bewerken]

De brouwerij in Bergen op Zoom begon met het brouwen van bier van lage gisting. Toen er kwaliteitseisen aan het bier werden gesteld, zorgde dat voor problemen op de Nederlandse afzetmarkt. De brouwerij ging zich daarna steeds meer richten op België, tot daar in 1930 de grenzen dichtgingen voor Nederlands bier.

Na het faillissement[bewerken | brontekst bewerken]

Na het faillissement van de brouwerij zijn er verschillende instellingen in het pand gehuisvest:

Anno 2012 staat het pand te huur. In de buurt van de Van Aldegondebaan bevindt zich een straat die Brouwerijbaan heet, deze naam herinnert aan de vroegere functie van genoemd pand.