Van Cauwelaert (familie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De familie Van Cauwelaert is een Belgische familie met Oost-Vlaamse en Brabantse wortels. Verschillende leden hebben zich onderscheiden in de politiek, de journalistiek, de rechtswetenschap en de geneeskunde.

Afkomst[bewerken]

De familienaam 'Van Cauwelaert' zou afkomstig zijn van 'koude laar', een koud, braakliggend terrein. Varianten zijn: Coudelaer, Couwelaer en Kouwelaar. De Van Cauwelaerts vinden hun eerste voorvaders in de zeventiende en achttiende eeuw in de gemeenten Sint-Kwintens-Lennik en Denderwindeke.

Hendrik Van Cauwelaert (°1723) uit Sint-Kwintens-Lennik, volgde zijn vrouw Marie Mignon (°1723) naar Denderwindeke. Ze bouwden er in 1768 een hoeve aan de Krepelstraat, die gedurende verschillende generaties in de familie zou blijven. Ze werden opgevolgd door hun zoon Hendrik Van Cauwelaert (1753-1826) en zijn vrouw Petronella Roosens. Hun zoon Franciscus-Adrianus Van Cauwelaert (1802-1883) werd burgemeester van Denderwindeke in 1830.

De broer van Hendrik was de in de stamboom gemelde Adriaan-Franciscus Van Cauwelaert, die voor heel wat nazaten zorgde. De nakomelingen bleven wonen in Denderwindeke of Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek. Sommigen trokken naar Nieuwenhove of Herne.

Genealogie[bewerken]

Franse tak:

Zie ook[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • Familie Van Cauwelaert, genealogie van de families Van Cauwelaert, z. p., z. d. (ca 1988)
  • "Geneanet"
  • D efamilienaam "Van Cauwelaert", in Liber Amicorum R. van Passen, Aartrijke, 1993,73-76.