Van Cauwelaertbrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Van Cauwelaertbrug
Van Cauwelaertbrug.jpg
Algemene gegevens
Locatie Haven van Antwerpen
Coördinaten 51° 16′ NB, 4° 20′ OL
Overspant Van Cauwelaertsluis
Lengte totaal 35 m
Bouw
Bouwperiode 1977 - 1981
Opening 1981
Gebruik
Weg Kruisschansweg
Spoorlijn spoorlijn 221
Architectuur
Type basculebrug
Materiaal staal
Van Cauwelaertbrug (België (hoofdbetekenis))
Van Cauwelaertbrug
Portaal:  Verkeer & Vervoer

De Van Cauwelaertbrug is een brug in het Antwerpse havengebied op de rechteroever van de Schelde. De brug ligt over de toegangsgeul naar het zuidoostelijk hoofd van de Van Cauwelaertsluis, de toegang naar de Schelde. De brug ligt in het verlengde van de Meestoofbrug en door de kleinere afmetingen van de Van Cauwelaertsluis ten opzicht van de Boudewijnsluis dus niet over het eigenlijke Scheldehoofd van de Van Cauwelaertsluis. De brug bestaat uit 2 vaste aanbruggen en een beweegbare brug.

De beweegbare brug is een basculebrug van het Strausstype. De vrije hoogte op de brug zelf bedraagt 7 meter. Er loopt ook een enkelsporige spoorlijn over de brug (spoorlijn 221). Als deze brug openstaat voor het scheepvaartverkeer, kan het spoor- en wegverkeer de sluis nog steeds passeren langs de Kruisschansbrug aan het andere hoofd van de sluis.

De brug en de gelijknamige sluis werden genoemd naar Frans Van Cauwelaert (1880-1961), die tussen 1921 en 1932 burgemeester was van de stad Antwerpen en die als havenschepen zorgde voor een uitbreiding van de haven in noordelijke richting.