Londenbrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Londenbrug
Londenbrug Antwerpen.jpg
Algemene gegevens
Locatie Haven van Antwerpen
Coördinaten 51° 14′ NB, 4° 24′ OL
Overspant Verbindingsdok
Lengte totaal 20,7 m
Bouw
Opening 1979
Gebruik
Weg Amsterdamstraat - Londenstraat
Architectuur
Type klapbrug
Materiaal staal
Londenbrug
Londenbrug
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Londenbrug is een brug in het Antwerpse havengebied op de rechteroever van de Schelde. De brug ligt over het noordelijke hoofd van het Verbindingsdok, dat het Kattendijkdok met het Willemdok verbindt.

De Londenbrug is een klapbrug van het Hollandse type met tweemaal 2 rijvakken. De brug werd gebouwd door de Boomse Metaalwerken en wordt elektrisch aangedreven. Ze verbindt de brede Amsterdamstraat, vanaf de Rijnkaai, naar de Londenstraat. Ze vervangt de oude, hydraulische draaibrug uit 1913, die gelijkaardig was aan de Nassaubrug, maar dan met een treinspoor. De Londenbrug was voorzien met noodsasdeuren die gesloopt zijn in 1978. De doorvaartbreedte bedraagt 17,7 meter.

Het VHF-werkkanaal is 62, het VHF-contactkanaal is 74.

In 1997 werd aan de onderzijde van de brug een kunstwerk van de Antwerpse kunstenares Nancy Van Meer bevestigd in het kader van de tentoonstelling Bridge Art tijdens het Portival-festival in de Haven van Antwerpen. Ook 5 andere bruggen in de oude haven werden op deze manier "aangekleed". De kunstwerken waren enkel zichtbaar als de bruggen geopend werden voor het scheepvaartverkeer.

Momenteel zijn er plannen ter vervanging van de Londenbrug. Er wordt geopteerd voor een brug met 2 X 1 rijstrook en een tramlijn met twee sporen. Voor en achter de brug zal 50 meter weg heraangelegd worden om aan te sluiten op het wegprofiel. De insprongen ter hoogte van de brughoofden worden behouden omdat ze kenmerkend zijn voor de kaden.