Mexicobrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mexicobrug
Antwerpen Mexicobrug1.JPG
Algemene gegevens
Locatie Haven van Antwerpen
Coördinaten 51° 14′ NB, 4° 25′ OL
Overspant Houtdok
Lengte totaal 23 m
Bouw
Opening 1936 en 1941
Gebruik
Weg Mexicostraat
Architectuur
Type twee rolbasculebruggen
Mexicobrug (België (hoofdbetekenis))
Mexicobrug
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Mexicobrug is een brug in het Antwerpse havengebied op de rechteroever van de Schelde, in de zogenaamde oude haven. De brug ligt over de verbindingsgeul tussen het Kattendijkdok en het Houtdok. Sinds 2001 is de brug een beschermd monument.[1]

De Mexicobrug is een complex van twee identieke rolbasculebruggen van het type Scherzer met een elektrische aandrijving. De brug heeft een doorvaartbreedte van 21 meter. Hier komt weinig scheepvaartverkeer zodat deze bruggen meestal open zijn voor het auto- en vrachtverkeer. Het VHF-kanaal is 62.

Geschiedenis[bewerken]

Tussen 1873 en 1935 lag hier brug C, een hydraulische draaibrug (zoals de Kempischebrug). In 1936 werd de oostelijke rolbasculebrug voltooid, in 1941 de westelijke brug. De oostelijke brug werd in 1979 gerestaureerd en de westelijke brug in 1982.[2]

In 1997 werd aan de onderzijde van iedere brug een kunstwerk van de Antwerpse kunstenares Nancy Van Meer bevestigd in het kader van de tentoonstelling Bridge Art tijdens het Portival-festival in de Haven van Antwerpen. Ook vier andere bruggen in de oude haven werden op deze manier "aangekleed". De kunstwerken waren enkel zichtbaar als de bruggen geopend werden voor het scheepvaartverkeer.

De Mexicobrug was vroeger een spoorbrug, wat nog te herkennen is aan de westelijke brug, waar op het beweegbare gedeelte nog een stuk spoorlijn ligt. Er zijn plannen om de westelijke brug voor de tramverbinding van Antwerpen naar het nieuwe havenhuis tot een trambrug met sporen en bovenleiding om te vormen.