Lillobrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lillobrug
Lillobrug.jpg
Algemene gegevens
Locatie Haven van Antwerpen
Coördinaten 51° 18′ NB, 4° 19′ OL
Overspant Kanaaldok
Bouw
Opening 1967
Gebruik
Spoorlijn spoorlijn 223
Architectuur
Type vakwerkbrug en 2 basculebruggen
Lillobrug (België)
Lillobrug
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Lillobrug is een brug in het Antwerpse havengebied op de rechteroever van de Schelde. De brug loopt over het Kanaaldok, ter hoogte van de Tijsmanstunnel.

De Lillobrug bestaat uit 2 vaste vakwerkbruggen met in het midden 2 basculebruggen van het Strausstype. Aan de uitersten, over de oever ligt telkens nog een betonnen brug. Aan de oostzijde van het Kanaaldok gaat deze betonnen brug over de Noorderlaan en een parallelstraat en over de dubbelsporige spoorlijn 226. Lillobrug is in hoofdzaak een spoorwegbrug voor de dubbelsporige spoorlijn 223. Als er geen treinen rijden, kunnen ook fietsers gebruikmaken van de brug om het Kanaaldok over te steken. De doorvaartbreedte in het midden bedraagt 80 meter. De doorvaarthoogte van de vaste delen is 9 meter.

Doordat de scheepvaart op het Kanaaldok prioriteit heeft, staat de brug meestal open voor het scheepvaartverkeer, en wordt de brug enkel gesloten voor treinverkeer. Fietsers moesten rekening houden met lange wachttijden. Tijdens de werken aan de Antwerpse Ring werd een oude lijnbus omgebouwd tot fietsersbus, om zo de fietsers op een veilige manier doorheen de Tijsmanstunnel te loodsen. Meer fietsers onderweg betekende minder auto's in de file.

In 2017 en 2018 mochten fietsers niet meer over de Lillobrug. Gedurende enkele maanden konden fietsers gebruik maken van een tijdelijke overzet. Vanaf 3 april 2018 kunnen fietsers gebruik maken van een gratis fietsbus om het Kanaaldok of de Schelde te kruisen.

De brug werd genoemd naar het polderdorp Lillo dat verdween omwille van de uitbreiding van de haven, en waarvan enkel nog het gelijknamige fort aan de Schelde overgebleven is.

Wegens de slechte staat van de brug is deze op 31/10/2019 buitendienst gesteld.[1] De start van de vernieuwingswerken is voorzien eind 2020. Dit maakt dat de brug vermoedelijk 3,5 tot 4 jaar buiten dienst gaat blijven.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Gazet van Antwerpen, 19.10.2019