Naar inhoud springen

Van den Kerckhove (familie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jean Van den Kerckhove, vastgelegd door fotograaf Joseph Dupont.
Rouwbrief van Louis Van den Kerckhove (1883)

Van den Kerckhove is een Belgisch geslacht dat meerdere beeldhouwers voortbracht. Als uniforme spelling van de familienaam wordt hier Van den Kerckhove aangehouden. In officiële documenten, signaturen en de literatuur komen diverse varianten voor, waaronder Van den Kerckhove (Engelen en Marx, 2002), Van Den Kerckhove (Piron, 2016), van den Kerckhove, Vanden Kerckhove en VandenKerckhove.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De beeldhouwersfamilie Van den Kerckhove stamt af van de uit Brugge afkomstige Joseph François Van den Kerckhove (1782-1865). Hij vestigde zich als meubelmaker in Antwerpen. In mei 1815 trouwde hij daar met Elisabeth Boormans (1787-1857). Hun oudste zoon Josephus werd net als zijn vader meubelmaker. Vier andere zoons, Louis, Jean, Auguste en Leopold, werden beeldhouwer en ook in latere generaties werd voor het beeldhouwersvak gekozen. Op de Salon van Brussel in 1881 toonden Aline, Antoine, Arthur, Auguste, Godefroid, Hortense en Jean Van den Kerckhove hun beeldhouwkunst.[1] Jean, Auguste en Godefroid maakten elk twee van de 48 ambachtsbeelden op de Kleine Zavel in Brussel.

Leden[bewerken | brontekst bewerken]

Mogelijk verwant
  • Antonia Van den Kerckhove (ca. 1830), beeldhouwster. Nam in 1848 met zes werken, waaronder een Bacchante en Geketende Amor, deel aan de Salon van Brussel, zij was waarschijnlijk de eerste beeldhouwster die werd toegelaten.[3][4]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]