Naar inhoud springen

Auguste Van den Kerckhove

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Auguste Van den Kerckhove
Persoonsgegevens
Volledige naam Augustinus Van den Kerckhove
Geboren Antwerpen, 19 februari 1825
Overleden Sint-Joost-ten-Node, 21 mei 1895
Geboorteland België
Beroep(en) beeldhouwer, schilder
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Augustinus (Auguste) Van den Kerckhove (Antwerpen, 19 februari 1825Sint-Joost-ten-Node, 21 mei 1895) was een Belgisch beeldhouwer en kunstschilder.[1] Hij signeerde zijn schilderijen onder eigen naam, voor de sculpturen gebruikte hij wel het pseudoniem Saïbas en signeerde als 'A. VDK Saïbas'.[2]

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Auguste of Augustin Van den Kerckhove[3] was een zoon van meubelmaker Joseph François Van den Kerckhove en naaister Elizabeth Boormans.[4] Hij was, naast Louis, Jean en Leonard, een van de vier zonen in het gezin die beeldhouwer werden. Hij werd opgeleid aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen. Hij trouwde in 1848 met Francoise Hortense Turlot (1825-1895). Zij kregen twee zoons en drie dochters, onder wie Antoine (1849), Arthur (1850), Aline en Hortense (1862), die zich alle drie bezighielden met beeldhouwen.

Van den Kerckhove maakte onder anderen bustes, allegorische of mythologische voorstellingen en standbeelden. Zijn belangrijkste opdrachtgevers waren de prinsen De Merode en Alphonse de Chimay. Hij decoreerde onder meer het privétheater van De Chimay.[5] Auguste was verantwoordelijk voor drie van de 48 ambachtsbeelden op de Kleine Zavel in Brussel, hij maakte een kleerkoper en een timmerman. Zijn broer Jean en oomzegger Godefroid maakten elk twee ambachtsbeelden. Van den Kerckhove exposeerde meerdere malen. Op de Salon van Brussel toonde hij onder andere zijn allegorie De Geneeskunde (1857), Zephyrus steelt een kus aan Flora (1859), Gesluierde Venus (1860) en zijn borstbeelden van prins De Chimay (1873) en componist Charles Hanssens (1885).

Auguste Van den Kerckhove overleed op 70-jarige leeftijd.

Enkele werken[bewerken | brontekst bewerken]

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Auguste Van den Kerckhove van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.