Vanbutselesmolen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Vanbutselesmolen
Vanbutselesmolen oktober 2008
Vanbutselesmolen oktober 2008
Basisgegevens
Plaats Wevelgem
Bouwjaar 1848
Type Stenen stellingmolen
Kenmerken ronde stenen molen
Vlucht 23,10 m.
Functie Korenmolen
Bestemming  Het malen van graan, thans op vrijwillige basis
Externe link(s)
Belgische Molendatabase
Portaal  Portaalicoon   Molens
Ecologische tuin

De Vanbutselesmolen is een windmolen in de Belgische gemeente Wevelgem.

Geschiedenis[bewerken]

De molen kreeg zijn naam van Richard Vanbustele. Hij liet in 1848 een houten molen vervangen door een bakstenen stellingmolen, een project dat uiteindelijk drie jaar duurde, waarbij geprobeerd werd het hout aan de binnenkant van de oude molen zo veel mogelijk te bewaren. De oude molen was een oliemolen die opgebouwd werd uit andere gesloopte windmolens.

De nieuwe, witte stenen stellingmolen kon zowel olie slaan en graan malen voor de plaatselijke bevolking. De molen was uitgerust met een koppel platstenen, twee vuisters en een voor- en naslagwerk. Op de steenzolder zijn er twee koppels maalstenen geïnstalleerd. Één ervan heeft een diameter van 210 centimeter en is daarmee de grootste van België. De molen heeft een verdraaibaar bovenstuk, dat naar de wind gedraaid kan worden. In 1944 werd de molen beschermd als monument[1].

Tot 1947 bleef de molen in bedrijf onder de familie Vanbutsele, daarna verviel de molen echter. Op 27 augustus 1975 kocht de gemeente Wevelgem de molen over van Agnes Vanbutsele. De restauratie startte in 1979 en was klaar in 1980. De molen kon opnieuw gebruikt worden, nu ook weer met een goed werkend kruiwerk. In 1989 moest men echter de molen weer stilleggen wegens een defect. In het midden van de jaren 90 werd de molen volledig gerestaureerd, maar in 2010 is de penbalk in een zodanig slechte staat dat er eigenlijk niet meer mee gedraaid kan worden. Naast de molen bevindt zich nu een ecologische siertuin die ook open is voor het publiek.