Vendegies-au-Bois British Cemetery

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vendegies-au-Bois British Cemetery
Toegang met Cross of Sacrifice
Bouwjaar 1918
Locatie Vendegies-au-Bois, Vlag van Frankrijk Frankrijk
Totaal begraven 43
Type Britse militaire begraafplaats
Verantwoordelijke Commonwealth War Graves Commission
Ontwerper William Cowlishaw

Vendegies-au-Bois British Cemetery is een Britse militaire begraafplaats met gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog, gelegen in het Franse dorp Vendegies-au-Bois in het Noorderdepartement. De begraafplaats werd ontworpen door William Cowlishaw en ligt 550 meter ten oosten van het dorpscentrum (Église Saint-Humbert). Ze heeft een smalle rechthoekige vorm met een oppervlakte van 256 m² en is omgeven door een bakstenen muur. Doordat het terrein hoger ligt dan het straatniveau bestaat de toegang uit twee trappen met telkens 5 treden. Het Cross of Sacrifice staat vooraan opgesteld. Het register wordt bewaard in het gemeentehuis. De begraafplaats wordt onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Na de verovering van het dorp op 23 oktober 1918 werd de begraafplaats aangelegd door de 21st Division. Er liggen 43 Britten begraven die allen omkwamen tussen 23 oktober en 4 november 1918 bij de gevechten gedurende het geallieerde eindoffensief .

Onderscheiden militairen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Charles Alfred Cox, sergeant bij de Royal Engineers werd onderscheiden met de Distinguished Conduct Medal en de Military Medal (DCM, MM).
  • V. Lloyd, luitenant bij het Leicestershire Regiment en Herbert Wade, luitenant bij het Machine Gun Corps ontvingen het Military Cross (MC).
  • James Hall, sergeant bij het Leicestershire Regiment; Reginald Graveling, korporaal bij het Lincolnshire Regiment en Daniel Dore, korporaal bij het Machine Gun Corps ontvingen de Military Medal (MM).
Zie de categorie Vendegies-au-Bois British Cemetery van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.