Venijn McSnekke

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Argus McSwine
Strippersonage
Bedacht door Carl Barks
Stripreeks Verhalen rond Duckstad
Introductie 1957
Antropomorf dier varken
Kenmerken schurk
Lijst van Donald Duck-personages
Portaal  Portaalicoon   Strip

Venijn McSnekke (Engels: Argus McSwine) is een antagonistisch personage dat voorkomt in enkele verhalen in en rond Duckstad. Hij heeft de gedaante van een groot en dik zwijn. Hij is een doortrapte zakenman, die ten koste van de wereld om hem heen zichzelf wil verrijken.

Geschiedenis[bewerken]

Het personage maakte zijn opwachting in Forbidden valley, een verhaal van Carl Barks uit 1957. Hier is hij de eigenaar van een grote conservenfabriek. Hij probeert de Duckstadse augurkenoogst van dat jaar expres te laten mislukken, zodat hij zijn eigen producten kan verkopen. In dit verhaal neemt McSnekke het alleen nog op tegen Donald Duck en Kwik, Kwek en Kwak. In latere verhalen van Barks en anderen is hij hoofdzakelijk een concurrent en tegenstander van Dagobert Duck. Een bekend verhaal met McSnekke en Dagobert in de hoofdrol is The Status Seeker (Barks, 1962).

Verwarring[bewerken]

In de verschillende verhalen waarin McSnekke voorkomt heeft hij allerlei verschillende namen. Het is daarbij niet helemaal duidelijk of hier wel echt steeds hetzelfde personage is bedoeld. Omdat een personage met een geniepige varkenskop zich gemakkelijk leent als schurk, hebben Barks en andere striptekenaars hier mogelijk veelvuldig gebruik van gemaakt zonder de verschillende verhalen per se met elkaar in verband te willen brengen. Om de samenhang tussen de verhalen toch wat vast te houden, wordt er in analyses van uitgegaan dat het hier steeds hetzelfde personage betreft.

Externe links[bewerken]