Verdrag van San Francisco

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Verdrag van San Francisco
(Vredesverdrag van San Francisco )
Verdrag van Vrede met Japan
Engels Treaty of Peace with Japan
Frans Traité de paix avec le Japon
Spaans Tratado de Paz con Japón
Japans 日本国との平和条約
(Nihon-koku tono Heiwa-Jōyaku)
Yoshida tekent het Vredesverdrag van San Francisco.

Het Vredesverdrag van San Francisco tussen de geallieerden en Japan is ondertekend door 49 landen op 8 september 1951 in San Francisco. Het verdrag ging in werking op 28 april 1952. De officiële naam van het verdrag is Verdrag van Vrede met Japan.

Het verdrag maakte een officieel einde aan de Tweede Wereldoorlog en herstelde de soevereiniteit van Japan. Het verdrag is niet door de Sovjet-Unie ondertekend, waardoor er nog steeds een dispuut is tussen Rusland en Japan over de Koerilen-eilanden.

Artikel 3 van het verdrag bleven de Bonin-eilanden en de Ryukyu-eilanden, waaronder Okinawa en de Amami-, Miyako- en Yaeyama-eilanden gecontroleerde gebieden, de facto door de Amerikaanse strijdkrachten. De Amami-eilanden werden uiteindelijk op 25 december 1953 aan Japan overgedragen, evenals de Bonin-eilanden op 5 april 1968. In 1969 waren de onderhandelingen tussen de VS en Japan bepalend voor de overdracht van gezag over de Ryūkyūs aan Japan. In 1972 volgde dan ook de "reversie" van de Ryūkyūs door de Verenigde Staten plaats, samen met het afstaan van de controle over de nabijgelegen Senkaku-eilanden. Zowel de Volksrepubliek China (VRC) als de Republiek China (ROC) betogen dat deze overeenkomst niet de uiteindelijke soevereiniteit van de Senkaku-eilanden heeft bepaald.