Vereniging Eigen Huis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vereniging Eigen Huis
Geschiedenis
Opgericht 13 mei 1974[1][2]
Structuur
Voorzitter Cindy van de Velde-Kremer
Werkgebied Nederland
Hoofdkantoor Amersfoort
Doel Belangenbehartiging Nederlandse huizenbezitters
Aantal leden 760.000 (2018)
Aantal werknemers 230
Media
Website https://www.eigenhuis.nl/

Vereniging Eigen Huis is een Nederlandse belangenvereniging of consumentenorganisatie voor particulieren, die een eigen huis bezitten of willen bezitten, en voor Verenigingen van Eigenaars. De vereniging is opgericht in 1974 en telde 40 jaar na de oprichting 701.803 leden. De organisatie heeft geen winstoogmerk, is gevestigd te Amersfoort en heeft ongeveer 230 mensen in dienst.

Geschiedenis en achtergrond[bewerken]

In 1973 vond de oliecrisis plaats waardoor een economische crisis ontstond. Vereniging Eigen Huis werd opgericht in het jaar daarna. De woningprijzen waren zodanig gedaald dat bij een groot aantal woningen de marktwaarde lager was geworden dan het bedrag van de hypotheek. Met andere woorden; de eigenaar van een huis kon met de opbrengst van de verkoop ervan niet meer zijn hypotheek aflossen. Bovendien was de hypotheekrente in die periode enorm gestegen, vaak tot boven de 10%. De druk op de woningbezitters was dus zeer groot geworden. Daarnaast streefde het kabinet Den Uyl uit die tijd de groei van het eigen woningbezit na.

Oprichter Van Herwijnen had ervaring met de woningmarkt als districtdirecteur van het Bouwfonds Nederlandse Gemeenten, een organisatie die het bouwen van middenklasse-woningen trachtte te bevorderen. Als een van de vroegste acties van de jonge vereniging bood zij leden een klopboormachine met korting aan, maar al gauw concentreerde de organisatie zich op ernstiger zaken. Eén daarvan was dat een gemiddeld nieuwbouwhuis volgens onderzoek van de vereniging zelf, gemiddeld 24 gebreken vertoonde. Ook ging de vereniging zich richten op de financiers en de notarissen, die Van Herwijnen in een VPRO-interview ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de vereniging de meest onbetrouwbare beroepsgroep uit de branche noemde, die bovendien een prijskartel vormde. Mede dankzij de tegenkracht van de vereniging werd dat kartel via de Europese ingrepen opgeheven. Ook ageerde de vereniging tegen het huurwaardeforfait, en tegen de onroerendezaakbelasting, die zij beiden ziet als manieren van de overheid om zonder tegenprestatie geld van burgers te ontvangen.

Een dienst van de vereniging is het regelen van zogenaamde opleverkeuringen van nieuwbouwhuizen. In het begin hadden aannemers daar moeite mee. Het aantal fouten bij oplevering was vaak groot en de vereniging gaf de opdrachtgever dan het advies de oplevering niet te accepteren. De opleverkeuring wordt uitgevoerd wordt door een groep zelfstandig werkende bouwkundigen die via de vereniging de keuring doen ten behoeve van kopers van nieuwbouwhuizen. De vereniging ontwikkelde een nieuwe wijze van hypotheekverstrekking waarbij de provisie die ze als intermediair bedingt wordt doorgegeven aan het lid dat de hypotheek aangaat.

De vereniging was lang tegen de afschaffing van de hypotheekrenteaftrek. In het begin van deze eeuw is dat standpunt gewijzigd.

Van Herwijnen Prijs[bewerken]

De Vereniging Eigen Huis heeft sinds 2000 voor een aantal jaar de tweejaarlijkse 'Van Herwijnen Prijs' uitgereikt. De prijs was bestemd voor een persoon of instelling die zich op bijzondere wijze heeft ingezet voor het eigen woningbezit. De prijs was genoemd naar drs. H.J. van Herwijnen, oprichter en hoofddirecteur van Vereniging Eigen Huis, die in 2000 aftrad.

Externe links[bewerken]