Vereniging Eigen Huis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Vereniging Eigen Huis is een Nederlandse belangenvereniging of consumentenorganisatie voor particulieren die een eigen huis bezitten of willen bezitten.

De vereniging is opgericht in 1974 en telt precies 40 jaar na oprichting 701.803 leden. De vereniging heeft geen winstoogmerk en is gevestigd te Amersfoort. De huidige directeur is Cindy van de Velde-Kremer en er werken ongeveer 200 mensen bij de VEH. Vereniging Eigen Huis is sinds haar oprichting elk jaar in ledental gegroeid. Naar eigen zeggen vertegenwoordigen ze 740.000 leden in Nederland.

Geschiedenis en achtergrond[bewerken]

In 1973 vond de oliecrisis plaats waardoor een economische crisis ontstond. Vereniging Eigen Huis werd opgericht in het jaar daarna. De woningprijzen waren zodanig gedaald dat bij een groot aantal woningen de marktwaarde lager was geworden dan het bedrag van de hypotheek. Met andere woorden; de eigenaar van een huis kon met de opbrengst van de verkoop ervan niet meer zijn hypotheek aflossen. Bovendien was de hypotheekrente in die periode enorm gestegen, vaak tot boven de 10%. De druk op de woningbezitters was dus zeer groot geworden. Daarnaast streefde het kabinet Den Uyl uit die tijd een groei van het eigen woningbezit na.

Oprichter Van Herwijnen had ervaring met de woningmarkt als districtdirecteur van het Bouwfonds Nederlandse Gemeenten, een organisatie die het bouwen van middenklasse-woningen trachtte te bevorderen. Als een van de vroegste acties van de jonge vereniging bood zij leden een klopboor met korting aan, maar al gauw concentreerde de organisatie zich op ernstiger zaken. Eén daarvan was dat een gemiddeld nieuwbouwhuis volgens onderzoek van de vereniging zelf, gemiddeld 24 gebreken vertoonde. Ook ging de vereniging zich richten op de financiers en de notarissen, die Van Herwijnen in een VPRO-interview ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Vereniging Eigen Huis ‘de meest onbetrouwbare beroepsgroep uit de branche’ noemt, die bovendien een prijskartel vormde. Mede dankzij de tegenkracht van de vereniging werd dat kartel via de Europese ingrepen opgeheven. Ook begon de vereniging al gauw te ageren tegen het huurwaardeforfait, en tegen de onroerendezaakbelasting, die zij beiden ziet als manieren van de overheid om zonder tegenprestatie geld van burgers te ontvangen. Van Herwijnen trad in 2000 af.

Van Herwijnen Prijs[bewerken]

De Vereniging Eigen Huis heeft in 2000 de tweejaarlijkse 'Van Herwijnen Prijs' ingesteld, met een prijsbedrag van € 25.000. De prijs is bestemd voor een persoon of instelling die zich op bijzondere wijze heeft ingezet voor het eigen woningbezit.

De prijs is genoemd naar drs. H.J. van Herwijnen, oprichter en hoofddirecteur van Vereniging Eigen Huis, die in 2000 aftrad. Van Herwijnen werd tevens benoemd tot juryvoorzitter. De prijsuitreiking vindt telkens plaats tijdens een congres van de vereniging. De eerste prijs werd in 2001 uitgereikt.

Externe links[bewerken]