Vereniging van Radiozendamateurs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Vereniging van Radiozendamateurs (V.R.Z.A.)[1] is een op 23 november 1951 in Nederland opgerichte vereniging, voor radioamateurs die zich richten op het per radiozendontvangers met elkaar in contact treden, of het luisteramateurisme, waarbij de technische capaciteiten van de zender of ontvanger en de antenne, en de propagatieverschijnselen bestudeerd worden. De vereniging is ontstaan als afsplitsing van de in 1945 opgerichte VERON, omdat er onvrede heerste over de door de VERON gekozen brede koers.

Het clubblad CQ-PA was tot 17 mei 1987 een weekblad, verscheen daarna nog een tijdje tweewekelijks, en verschijnt inmiddels 11 keer per jaar in digitale vorm. Het bevat naast verenigingsnieuws ook technische artikelen over zend- en ontvangtechnieken.

De verenigingzender is te herkennen aan de roepletters PI4VRZ/A, uitzendingen op zaterdagmorgen tussen 10 en plm. 12 uur op de frequenties 70,425 MHz, 145,250 MHz en 7062 kHz in LSB. Sinds 23 april 2011 zijn herhalingen van de uitzending te beluisteren via een webstream. Ook zijn ze te downloaden als een MP3-bestand[2].

Men kent 23 lokale afdelingen door geheel Nederland, veel afdelingen verzorgen cursussen die ook opleiden voor het zendexamen, en er zijn zelfbouwactiviteits- en meetdagen.

Zie ook[bewerken]

Voetnoot[bewerken]

Externe link[bewerken]